Redovan unos ovih namirnica pomoći će vam u regulaciji niskog krvnog pritiska

Prerađeni proizvodi sadrže visoke količine soli koje mogu dovesti do zadržavanja vode u tijelu što izaziva oscilacije krvnog pritiska. Zbog toga se savjetuje da izbjegavate visokoprerađene proizvode poput instant supa, brze hrane, čipsa, slanih krekera i konzervi koje često sadrže visok udio soli. Umjesto njih, korisno je da se usmjerite na svježe namirnice i cjelovite proizvode koji ne sadrže previše soli.
Pretjeran unos rafiniranih šećera i prerađenih ugljikohirata može uzrokovati nagle promjene u nivou šećera u krvi što može negativno uticati na stabilnost krvnog pritiska. Ove namirnice dovode do smanjenja nivoa energije i vrtoglavice, posebno kod osoba s niskim pritiskom.
Ove namirnice nemaju značajnu hranjivu vrijednost, čime ne doprinose zdravlju. Izbjegavajte slatkiše, umjetne zaslađivače, kolače, slatke žitarice i prerađene grickalice koje sadrže visoke količine šećera. Korisno je da ih zamijenite prirodnim izvorima energije poput voća, povrća i integralnih žitarica.
Pržena hrana i masti koje se često nalaze u procesiranim grickalicama i brzim jelima mogu negativno utjecati na kardiovaskularno zdravlje. Ove masti doprinose zgrušavanju krvi što može dovesti smanjen protok krvi i pogoršati simptome niskog krvnog pritiska, poput umora i slabosti.
Kako biste smanjili unos ovakve hrane, izbjegavajte pržene grickalice, čips, brzu hranu i gotove grickalice koje sadrže visoke količine masti. Korisno je da birate zdrave masnoće poput maslinovog ulja, avokada i orašastih plodova, koji podržavaju zdravlje srca i krvnih žila.