Spriječite širenje klica
25

Ove namirnice koje kupujete u supermarketima morate oprati prije upotrebe

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Postoje namirnice koje svi tradicionalno peremo prije jela, ali da li se trudite isprati, recimo, jabuku? Istraživanja kažu da biste trebali, kao i druge namirnice koje često kupujemo u supermarketima.

Povrće i voće koje kupujemo "na vagu" može se često dirati u supermarketima, tako da poduzimanje koraka za temeljno čišćenje proizvoda može pomoći da spriječite širenje klica.

Tim online maloprodaje zdrave hrane MuscleFood.com iz Velike Britanije otkrio je koje namirnice iz supermarketa se moraju temeljito oprati prije jela kako bi se spriječio unos štetnih klica, toksina i pesticida.

Kada ih unesete u kuću postoji dalji rizik od kontaminacije zbog nepravilnog skladištenja i tokom pripreme hrane.

Ashleigh Tosh iz MuscleFood.com kaže da će mnogi ljudi biti iznenađeni kada saznaju da voće i povrće mogu uzrokovati ozbiljne bolesti ako se ne operu pravilno prije konzumiranja.

"Važno je oprati proizvode prije jela kako bi se spriječilo širenje prljavštine, bakterija i pesticida. Voće za koje je utvrđeno da sadrži veći nivo pesticida uključuje jagode i brusnice, tako da treba biti pažljiviji kada ih perete. Također je važno osigurati da je lisnato povrće poput zelene salate i kelja pravilno oprano kako bi se smanjili rizici od trovanja hranom", pojasnila je.

Namirnice koje morate oprati prije jela su sljedeće:

Jagode - one se moraju pravilno isprati kako bi se uklonila prljavština, jer je voće koje najčešće sadrži jak koktel ostataka pesticida.

Krompir - Nepranje krompira može uzrokovati bolesti koje se prenose hranom. Kao korjenasto povrće, krompir može apsorbirati pesticide i klice iz tla.

Kelj - Zeleno povrće poput kelja je povezano sa štetnim klicama, uključujući npr. coli i salmonele, pa ih je važno dobro isprati pod vodom.

Zelena salata - Vodite računa da uđete u površinu listova kada čistite salatu jer ponekad može sadržavati dovoljno klica da se ljudi razbole.

Brusnice - Istraživanja su pokazala da brusnice često sadrže visoku kombinaciju pesticida jer ih farmeri koriste da se riješe insekata koji napadaju voće.

Jabuke - Utvrđeno je da jabuke sadrže više pesticida, uključujući i neke u visokim koncentracijama.

Koštunjavo voće - Utvrđeno je da breskve, šljive i nektarine imaju sojeve listerije koje mogu uzrokovati bolest. Čvrsto ih istrljajte i isperite pod mlazom vode.