Paradajz
Ova hrana zapravo gubi svoj okus u frižideru. Hladni zrak zaustavlja proces sazrijevanja, a to je ono što paradajzu daje najfiniji okus. Frižider također može i promijeniti okus paradajza pa ga je zato bolje držati u košari na sobnoj temperaturi. Možete ih staviti i na vanjske klupice prozora kako bi se zrenje nastavilo na suncu.
Bosiljak
Stavite li ga u frižider, ne samo da će brzo uvenuti nego će i apsorbirati sve mirise oko sebe. Bolje ga je držati poput cvijeta u malo svježe vode. Ako ga imate puno i želite ga sačuvati, kratko ga blanširajte i zamrznite radije nego da ga čuvate u frižideru.
Bijeli luk
Zbog čuvanja u frižideru, bijeli luk će s vremenom postati gumen i proklijati. Bolje ga je držati na hladnom i suhom mjestu.
Krompir
Hladnoća iz frižidera potiče pretvaranje škroba iz krompira u šećer, pa bi zbog toga mogli imati slatkast krompir. Njega je najbolje držati na frižideru, ali ne prehladnom i tamnom mjestu. Rupičaste končaste ili papirnate vrećice puno su bolje jer više dišu od plastičnih. U njima će manje klijati i kvariti se.
Luk
S vremenom će zbog hladnog zraka u hladnjaku početi otpuštati vlagu te postati mekani i pljesnivi. Držite ih vani u košarama, ali ne blizu krompira jer jedan drugome potiču brže propadanje.
Med
Med nema rok trajanja i može zauvijek stajati na sobnoj temperaturi ako je dobro zatvoren. U frižideru se može samo stvrdnuti, a šećer kristalizirati ako je šećeren i uništiti strukturu.
Hljeb
Hljeb bi se u frižideru brzo isušio, a ako ga imate previše i želite ga sačuvati, bolje ga je izrezati na kriške i spremiti u zamrzivač. Svježi hljeb je bolje držati vani, na sobnoj temperaturi.
Maslinovo ulje
Ovo vrijedno ulje treba čuvati na tamnom, hladnom mjestu, ali ne u frižideru jer bi se u njemu promijenila njegova konzistencija, i od tekućeg postala gusta masa, poput maslaca.
Kafa
Ostavite li je u frižideru, izgubit će svoju aromu i preuzeti ostale oko sebe. Da bi ostala svježa, kafu je najbolje čuvati u kuhinjskim policama gdje je na tamnom i dobro zatvorena.