Ove namirnice nikada ne biste trebali držati zajedno: Izbjegnite neugodne mirise i ukuse
Kombinacije koje treba izbjegavati prilikom skladištenja namirnica:
Jabuke pohranjene zajedno s lukom ili bijelim lukom mogu upiti njihov specifičan okus, što može utjecati na svježinu i okus plodova. Zato je važno držati jabuke i luk odvojeno. Ako ste već pohranili jabuke zajedno s lukom i primijetili neugodan okus.
Mrkve također upijaju mirise, pa ih je najbolje držati odvojene od proizvoda koji proizvode etilen, poput jabuka. Etilen može ubrzati zrenje mrkve i utjecati na njezin okus. Mrkve je najbolje pohraniti zajedno s drugim korjenastim povrćem, kao što su cvekla ili krompir, a jabuke smjestiti posebno.
Smokve su osjetljive na etilen, koji ubrzava njihov proces zrenja. Zbog toga ih treba čuvati odvojeno od povrća koje nije dobro podložno ovom plinu, poput kupusa. Kupus se najbolje pohranjuje u hladnjaku, zamotan u plastiku, kako bi se očuvala njegova vlaga.
Gljive imaju tendenciju upijanja mirisa i okusa iz drugih namirnica, zbog čega je dobro držati ih odvojeno od bijelog luka. Također, gljive ne bi smjele biti pohranjene u vlažnim uvjetima jer vlaga pogoduje njihovom kvarenju i stvaranju plijesni. Idealno je pohraniti ih u papirnatoj vrećici u glavnom dijelu hladnjaka.
Uvijek vodite računa o vrstama namirnica koje čuvate zajedno i pridržavajte se preporučenih savjeta kako biste izbjegli neželjene promjene u okusu i kvaliteti hrane.