Pojašnjenje nutricioniste
9

Ove vrste hrane je poželjno izbjegavati zbog povišenja nivoa kortizola u krvi

Piše: D. V.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hronični stres i povećan nivo kortizola poznatog kao "hormon stresa" može dovesti do problema poput povećanja tjelesne težine, anksioznosti i probavnih problema. Pojedine namirnice mogu pogoršati ovaj proces pa je bitno izbaciti ih iz ishrane.
Nutricionistica Miranda K. Smith pojasnila je koje tri vrste hrane je poželjno izbjegavati jer utječu na nivo kortizola u krvi.

Među njima se izdvajaju prerađeni ugljikohidrati poput bijelog hljeba, peciva i slatkih grickalica.

"Prerađeni ugljikohidrati se brzo razgrađuju u šećer, dovodeći do naglog porasta nivoa glukoze u krvi", kazala je nutricionistica za SheFinds.

Ovaj nagli skok prati i nagli pad što može dovesti do osjećaja razdražljivosti, umora i stresa.

Pržena hrana je često bogata nezdravim transmastima i omega-6 masnim kiselinama koje mogu povećati upalu u tijelu. Smith pojašnjava da hronična upala predstavlja stres za tijelo, a kako bi to podnijelo tijelo oslobađa kortizol. Pržena hrana je ujedno masna i teška za probavni sistem i može dovesti do nadutosti, probavnih smetnji i nelagode.

Prezasoljena hrana može dovesti do zadržavanja tečnosti čime tijelo zadržava višak vode. Kako pojašnjava nutricionistica K. Smith, to može dovesti do stanja dehidracije ili neravnoteže elektrolita. Kao odgovor na to, tijelo oslobađa kortizol kako bi regulisalo ravnotežu i tečnosti te održalo krvni pritisak što može dodatno povećati nivo stresa. Izbjegavanje ovih vrsta namirnica u ishrani, možete pomoći u smanjenju nivoa stresa i očuvanju ravnoteže hormona.