
Zdravlje je važan cilj kojem mnogi pojedinci teže, a pravilna i uravnotežena ishrana je veliki korak ka njegovom ostvarenju. Nijedna hrana ne daje sve potrebne nutrijente pa je raznovrsna prehrana i dalje važna.
Visoko prerađenu hranu s visokom kalorijskom i malom nutritivnom vrijednošću treba ograničiti ili izbjegavati, jer neke od ovih namirnica čak i ubrzavaju upalne procese u tijelu, a time negativno utječu na zdravlje.
Losos
Masne ribe, poput lososa, bogate su omega-3 masnim kiselinama. Oni su potrebni svakoj ćeliji u tijelu, a možete ih unijeti u tijelo samo hranom ili dodacima prehrani.
Porcija od 100 grama divljeg atlantskog lososa sadrži otprilike 2,2 grama omega-3 i 25,4 grama visokokvalitetnih životinjskih proteina. Također, obezbjeđuje vitamine i minerale, uključujući magnezij, kalij, selen i vitamine B. Osim lososa, ovoj listi se mogu pridružiti i sardine.
Kelj
Kelj je zeleno lisnato povrće bogato vitaminima, mineralima, vlaknima, antioksidansima i raznim bioaktivnim jedinjenjima. Brassica povrće, kao što su kelj i kupus, također sadrži jedinjenja koja se bore protiv raka.
Obezbjeđuje vitamine C, A, K i B6, kalij, kalcij, magnezij, bakar i mangan, a jedna porcija ima samo 9 kalorija.
Morske alge
Postoji mnogo vrsta morskih algi i načina da ih koristite u svojoj ishrani. Na primjer, nori se koristi za rolanje sušija. Morske alge obezbjeđuju minerale kao što su kalcij, željezo, magnezij i mangan. Sadrže i mnogo joda, minerala koji tijelo koristi za stvaranje hormona štitnjače.
Bijeli luk
Bijeli luk je ukusan i veoma hranljiv i sadrži bioaktivna jedinjenja koja su bogata nekim svojstvima za borbu protiv bolesti. Bijeli luk pomaže u snižavanju krvnog pritiska, smanjenju ukupnog i LDL (lošeg) holesterola i povećanju HDL (dobrog) holesterola.
Krompir
Krompir je dobar izvor kalija, magnezija, bakra, željeza i mangana. Sadrži i vitamin C i većinu vitamina B, a ako se jede s korom, služi i kao dobar izvor vlakana.
Krompir je veoma zasitna hrana i sadrži otporan skrob. Neka istraživanja pokazuju da pruža veći osjećaj sitosti od drugih namirnica s visokim udjelom ugljikohidrata, poput riže ili tjestenine. Ovo može pomoći ljudima da upravljaju svojom težinom, jer je manja vjerovatnoća da će se osjećati sitima nakon što pojedu krompir.