Ove namirnice nikako ne biste trebali podgrijavati u mikrovalnoj pećnici
Chilli papričice
Ljute, narandžaste ili zelene paprike sadrže spoj koji se naziva kapsaicin koji im daje prednost. Kada se paprike zagrijavaju, posebno one ultraljute, kapsaicin isparava u zatvorenom zraku mikrovalne pećnice. Otvaranje vrata mikrovalne pećnice izlaže vas isparavanjima koja mogu iritirati i opeći vaša pluća, grlo, oči i nos.
Tvrdo kuhana jaja
Kuhano jaje koje ste grijali u mikrovalnoj pećnici vrlo lako može eksplodirati tokom rezanja. Bilo da su u ljusci ili oguljena, jaja zagrijana u mikrovalnoj pećnici ispuštaju paru. Para ne može izaći iz bjelanca pa se pritisak povećava. Kad zarežete (ili još gore, zagrizete) jaje, para se trenutno oslobađa što vas može opržiti.
Šolja vode
Mnogo brže zagrijati vodu za čaj u mikrovalnoj pećnici, ali to biste ipak trebali preskočiti. Voda koja se zagrijava u mikrovalnoj pećnici može brzo postati pregrijana. Iako možda nećete vidjeti nikakve mjehuriće, oni se mogu brzo stvoriti kada dodate vrećicu čaja, žlicu ili čak samo pomaknete vodu. U rijetkim slučajevima može čak i eksplodirati.
Umak od paradajza
Zagrijavanje umaka od paradajza u mikrovalnoj pećnici često završi prskanjem. Toplina i para koju stvara umak kada se zagrije izlaze kroz umak. Para se nakuplja dok ne postane dovoljno snažna da probije i na zidove mikrovalne pećnice. U nekim slučajevima umak može čak eksplodirati kada ga promiješate, što može dovesti do opeklina, a sigurno i mrlja na odjeći.