Nemojte je konzumirati
97

Ove upalne namirnice negativno utiču na zdravlje crijeva

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Hrana koja izaziva upale često je bogata rafiniranim šećerima, nezdravim mastima i prerađenim sastojcima, a može negativno utjecati na zdravlje crijeva.

Kada se redovno konzumiraju, ove namirnice mogu izazvati upalu u probavnom traktu, što dovodi do nelagode, nadimanja i neravnoteže u mikrobiomu vašeg crijeva. S vremenom, ova upala može doprinijeti ozbiljnijim probavnim problemima.

Zamrznuta pileća krilca

Iako su izuzetno ukusni, aditivi, konzervansi i nedostatak vlakana u smrznutim pilećim krilima mogu negativno utjecati na mikrobiom crijeva. Zdrav mikrobiom crijeva neophodan je za pravilnu probavu, apsorpciju hranjivih tvari i imunološku funkciju. Poremećaj ove ravnoteže može dovesti do pojačane upale, probavnih problema i većeg rizika od metaboličkih poremećaja.

Žitarice sa umjetnim zaslađivačima

Umjetni zaslađivači, koji se često dodaju radi poboljšanja okusa bez kalorija, mogu poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija, potencijalno dovesti do nepovoljnog sastava mikrobioma. Osim toga, ova popularna namirnica za doručak često sadrži druge aditive, konzervanse i prerađene sastojke koji mogu doprinijeti upali.

Kolači

Kolači obično imaju malo dijetalnih vlakana, koja su neophodna za zdravu probavu i održavanje uravnoteženog mikrobioma crijeva. Ishrana sa malo vlakana može usporiti probavu i dovesti do zatvora, a istovremeno lišava korisne crijevne bakterije goriva koje im je potrebno za napredovanje.

Kolači su zapaljivi i štetni za zdravlje crijeva zbog visokog sadržaja šećera i rafiniranog brašna.