Ako slijedite tipično zdravu ishranu koja uključuje i životinjske i biljne izvore proteina, zadovoljavanje dnevnih potreba za proteinima trebalo bi biti relativno lako.
Međutim, neki ljudi na biljnoj dijeti teško mogu sastaviti obroke i grickalice bogate proteinima. To je zato što mnoge biljne namirnice općenito imaju malo ovog važnog nutrijenta.
Srećom, postoji mnogo biljne hrane, uključujući i povrće, koje je iznenađujuće bogato proteinima.
Ove vrste povrća bogatog proteinima možete uključiti u svoju prehranu.
Leća
Postoji razlog zašto je leća omiljeno među dijetetičarima i nutricionistima. Ovi mali dragulji su prepuni biljnih proteina i bogati su vitaminima i mineralima poput folne kiseline, željeza, magnezija i kalija.
Grah
Kao i leća, grah je bogat proteinima. Također, su odličan izvor folata, vitamina koji je posebno važan tokom trudnoće jer igra važnu ulogu u razvoju fetusa.
Zeleni grašak
Zeleni grašak je potcijenjeno povrće koje zaslužuje malo mjesta na vašem tanjiru. Ne samo da je grašak bogat proteinima, već 1 šolja pokriva preko 20 posto vaših potreba za vitaminima A, C i K, plus vitaminima B folata i tiamina.
Kikiriki
Iako se kikiriki obično smatra orašastim plodovima, on je zapravo mahunarka. Kikiriki i puter od kikirikija su bogati proteinima i, za razliku od većine drugog povrća, dobro se slažu i sa slatkim i sa slanim sastojcima. Pored proteina, kikiriki je dobar izvor magnezija, folata i vitamina E, koji funkcioniše kao moćan antioksidans u tijelu.
Mrkva
Ovo povrće je iznenađujuće bogato proteinima. Bogat je zaštitnim flavonoidnim antioksidansima i bogat je izvor vitamina A, C, K i folata.