Četiri su važne stvari koje treba zapamtiti vezano uz pravilnu higijenu hrane. O njima treba razmišljati kadgod se nalazimo u kuhinji i pripremamo hranu, a riječ je čišćenju, kuhanju, hlađenju i križnoj kontaminaciji hrane.
Podaci Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) govore da postoji nekoliko namirnica koje su najčešće odgovorne za trovanje hranom kod ljudi.
Također, ponekad i najzdravije namirnice mogu uzrokovati trovanje ako se ne pripreme na odgovarajući način ili konzumiraju neočišćene.
Jaja
Jaje mogu biti kontaminirana salmonelom, bakterijom koja može uzrokovati trovanje hranom i dovesti do ozbiljnije bolesti ili čak smrti. Kako biste se zaštitili koliko je god moguće, preporučuje se držanje jaja u hladnjaku na odgovarajućoj temperaturi.
Mliječni proizvodi
Sirovi mliječni proizvodi mogu biti od koristi za naše zdravlje, ali mogu biti i opasni po zdravlje. CDC ističe da su sirovo mlijeko i proizvodi od sirovog mlijeka često kontaminirani raznim bakterijama, odnosno Campylobacterom, Cryptosporidiumom, E. coli, listerijom i salmonelom, a sve to može uzrokovati ozbiljne bolesti i dovesti do trovanja hranom.
Sirovo meso
Sirovo meso može sadržavati bakteriju Yersinia, koja uzrokuje približno 117 hiljada različitih infekcija i 35 smrtnih slučajeva u SAD-u godišnje, Escherichiju coli (E. coli), koja dovodi do po život opasnog hemolitičkog uremičkog sindroma u do 10 posto infekcija, i salmonelu, koja je povezana s 1.35 milijuna infekcija i 420 smrtnih slučajeva u SAD-u godišnje.
Morski plodovi
Morski plodovi mogu izazvati trovanje ukoliko ih jedete sirove ili nedovoljno termički obrađene. Njih se najčešće povezuje sa salmonelom i Vibrio vulnificusom, koja se uglavnom javlja kod kamenica i povezana je s 80.000 infekcija i 100 smrti u SAD-u svake godine.
Voće i povrće
Svježe voće i povrće bitan su dio zdrave prehrane, oni su i glavni izvor trovanja bakterijama E. coli, listerijom i salmonelom. Kako biste se zaštitili, CDC preporučuje pranje voća i povrća pa guljenje tek nakon što su oprani da biste izbjegli kontaminaciju bakterijama iz kore. Dijetetičari tvrde kako je temeljito pranje voća i povrća nakon što ih kupite najbolji način da spriječite unos ovih bakterija te izbjegnete trovanje.