Ackee
Ova voćka veoma je popularna na Jamajci, ali nikako je nemojte jesti prije nego se konsultujete s mještanima. Naime, ukoliko pojedete nedovoljno zreo plod ackee, dobit ćete nagon za povraćanje, a može izazvati komu ili čak smrt.
Fugu
Fugu je japanska bodljikava riba koja je specijalitet u svim azijskim restoranima. Međutim, ona zahtijeva pažljivu pripremu. Njeno meso sadrži tetrodotoksin koji izaziva smrtne posljedice pa se kuhari posebno treniraju kako bi ga uklonili prije posluživanja gostima.
Otrovne gljive
Nikada nemojte brati gljive u prirodi i konzumirati ih jer otrovne gljive mogu biti kobne po vaš život. Ako ste se već odlučili za branje gljiva, uvijek budite u pratnji osobe koja ima mnogo iskustva.
Manioka
Iako je korijen manioke odličan dodatak karipskim jelima i njega morate pripremati oprezno. Ukoliko korijen manioke nije dovoljno termički obrađen vaši bi gosti mogli umrijeti od trovanja cijanidom.
Krvave školjke
iako su kineska vrhunska delikatesa, ove školjke mogu prenijeti hepatitis A i E, stoga su zabranjene od 1988. godine. Međutim, zahvaljujući ilegalnom tržištu i dalje se mogu probati na odabranim lokacijama.
Zovine bobice
Kad su dobro skuhane, nema nikakve opasnosti od njihove konzumacije. No, ako nisu dovoljno zrele, izazvat će povraćanje i slabost.
Višnje s košpicama
Možda vam ovo zvuči nevjerovatno, ali pretjerana konzumacija višanja s košpicama može izazvati slabost i mučninu.
Kikiriki
Ako ste ljubitelj kikirikija, ova vijest vam se sigurno neće dopasti. Kikiriki je jedan od raširenijih alergena modernog svijeta i od njega strahuju milioni ljudi širom svijeta. Alergija na kikiriki obuhvata sve od laganog osipa do prestanka disanja.
Lišće rabarbare
Ovaj gorkasti bijelo-crveni korijen odlična je namirnica za pripremu neobičnih poslastica, zimnica i slanih jela. Lišće ove biljke izbjegavajte u širokom luku jer izaziva povraćanje.
Afrička bik žaba
Afrička bik žaba izaziva zatajenje bubrega.