Izbjegavajte ih
18

Ovo su najgore grickalice prije spavanja za vaš metabolizam

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Grickanje prije spavanja može biti utješno iskustvo, posebno nakon dugog, napornog dana. Međutim, ono što jedete prije spavanja može podržati ili sabotirati vaš metabolizam.

Odabir pogrešnih grickalica može poremetiti vašu probavu, kvalitetu sna pa čak i usporiti procese sagorijevanja masti.

S druge strane, odabir hranljivih grickalica neće poremetiti vaš san ili probavni sistem, a može i održati vaš metabolizam stabilnim preko noći.

Sladoled

Sladoled je vjerovatno jedna od najpopularnijih opcija za užinu prije spavanja. Međutim, koliko god da je utješno pojesti kutiju sladoleda dok sjedite na kauču i gledate svoju omiljenu emisiju, to nije tako dobro za vaš metabolizam, san ili težinu. Sladoled je pun šećera i masti, što može negativno uticati i na metabolizam i na san.

Čips

Čips i krekeri su još jedan loš izbor za poslasticu prije spavanja. Mnogi čips i krekeri koje kupujemo obično se prave od rafinisanih ugljikohidrata, nezdravih masti i visokog nivoa natrijuma. Sadržaj natrijuma dovodi do zadržavanja vode, što na kraju dovodi do nadimanja. Nivo šećera u krvi raste zbog rafiniranih ugljikohidrata, koji mogu usporiti vaš metabolizam preko noći.

Ovi proizvodi obično sadrže mnogo prerađenih ugljikohidrata i loših ugljikohidrata, koji mogu izazvati upalu i poremetiti metabolizam tijela čak i dok spavate.