Zima je najbolje vrijeme da jedete špinat. Postoje mnogi načini na koje ga možete iskoristiti u vašoj ishrani. Odličan je dodatak riži, pasti, supama, različitmom povrću, krompiru, tikvi i slično. Čak možete napraviti i sendvič sa špinatom.
Tokom lijenih zimskih večeri, kada niste raspoloženi da kuhate, potopite špinat u maslinovo ulje s bijelim lukom i začinite mljevenim biberom. Ovakav špinat odlično ide uz sendvič sa sirom. Od špinata se mogu praviti i umaci.
Špinat je izvor željeza, bogat je vitaminom K, A, C, kao i folnom kiselinom. Sadrži mangan, magnezij i vitamin B2. Vitamin A je potreban za rast svih tjelesnih tkiva, uključujući kožu i kosu. Vitamin C je važan za izgradnju i održavanje kolagena, kose i kože. Ako želite zdravu kosu i kožu, trebate više konzumirati špinat.
Vitamin K je izuzetno važan za zdravlje kostiju. Manjak vitamina K povećava rizik od fraktura kostiju. Špinat je bogat i vlaknima, koja sprečavaju zatvor i poboljšavaju probavu.