Zdrave navike
40

Ovo su visokoproteinske vrste povrća koje možete uključiti u svoju ishranu

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Vašem tijelu je potrebna stalna opskrba proteinima kako bi obavljala funkcije poput izgradnje mišića i proizvodnje hormona i neurotransmitera.

Ako slijedite tipično zdravu ishranu koja uključuje i životinjske i biljne izvore proteina, zadovoljavanje dnevnih potreba za proteinima trebalo bi biti relativno lako.

Međutim, neki ljudi na biljnoj dijeti teško mogu sastaviti obroke i grickalice bogate proteinima. To je zato što mnoge biljne namirnice općenito imaju malo ovog važnog nutrijenta.

Srećom, postoji mnogo biljne hrane, uključujući i povrće, koje je iznenađujuće bogato proteinima.

Grah

Grah je bogat proteinima. Također, su odličan izvor folata, vitamina koji je posebno važan tokom trudnoće jer igra važnu ulogu u razvoju fetusa. Jedna šolja graha pokriva 58 posto vaših dnevnih potreba za folatima.

Zeleni grašak

Zeleni grašak je potcijenjeno povrće koje zaslužuje malo mjesta na vašem tanjiru. Ne samo da je grašak bogat proteinima, već jedna šolja pokriva preko 20 posto vaših potreba za vitaminima A, C i K, plus vitaminima B folata i tiamina.

Špinat

Špinat ne sadrži puno proteina, ali sadrži impresivnu količinu u poređenju sa drugim povrćem bez škroba. Na primjer, jedna šolja špinata sadrži 260 posto više proteina nego šolja kuhanih tikvica.

Također, je odličan izvor 14 brojnih vitamina i minerala, uključujući vitamin A, vitamin C, vitamin K, kalcijum, željezo i magnezijum.

Mrkva

Ovo povrće je iznenađujuće bogato proteinima, pakuje ga preko 4 grama po šoljici. Bogat je zaštitnim flavonoidnim antioksidansima 17 i bogat je izvor vitamina A, C, K i folata.