Konzumiranje hrane bez nutritivne vrijednosti jedan je od glavnih faktora rizika za dobijanje raka. Međutim, jeste li znali da čak i neke namirnice za koje mislimo da su zdrave i bezopasne također mogu biti kancerogene.
Naime, određeni sastojci koji se nalaze u gotovo svim zapakovanim namirnicama mogu biti kancerogeni i predstavljati ozbiljan rizik.
Oxfordovo istraživanje upoređivalo je rizike od razvoja raka kod ljudi koji su konzumirali nitrate i nitrite i onih koji nisu. Rezultati su pokazali da redovno konzumiranje proizvoda koji sadrže nitrate povećava rizik od raka dojke za otprilike 25 posto. Osim toga, konzumiranje velike količine hrane koja sadrži nitrite povećava rizik od raka prostate za gotovo 60 posto.
Visoko prerađena hrana
Hrana koja se visoko prerađuje često uključuje konzervanse, hemikalije te prekomjerne količine šećera i nezdravih masnoća koje potiču debljanje i pretilost. Ovi elementi mogu pogoršati upale i oksidativni stres, koji su povezani s razvojem raka, uz nedostatak vitalnih hranjivih tvari.
Mesne prerađevine
Meso konzervirano dimljenjem, stvrdnjavanjem, soljenjem ili meso koje sadrži hemijske konzervanse, povezuje se s povećanim rizikom od raka debelog crijeva. Većina ovakvog mesa proizvodi se s kancerogenim sastojkom poznatim kao natrijfosfat koji se koristi da bi pakovano meso dobilo jarko crvenu boju kako bi izgledalo svježe. Ove prerađevine uključuju kobasice, viršle, zapakovanu šunku, parizere, salame i sve vrste crvenog mesa koje se koristi u zamrznutim vrstama obroka.
Umjetna sladila
Većina umjetnih zaslađivača proizvodi se hemijskim putem. Neke studije sugeriraju da umjetna sladila uzrokuju nakupljanje toksina u tijelu i potencijalno uzrokuju tumor mozga.
Pržena hrana
Svakodnevno konzumiranje pržene hrane također povećava rizik od pojave raka. Ako ste prošle sedmice jeli pečeno meso s roštilja, to neće uzrokovati razvoj raka. Radi se o stalnoj konzumaciji, stoga sve pokušajte jesti umjereno.