Slatko i osvježavajuće
19

Pečene breskve idealna su poslastica u ljetnim danima, servirajte ih sa sladoledom

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ljeto je period koji obiluje raznim voćem i povrćem na pijaca. Zbog toga ljeti, volite li slatko možete napraviti mnoštvo ukusnih ali istovremeno i zdravih poslastica. Jedna od njih je i pečena breskva.

Pečene breskve potom se umaču karamel fil. Zagrijte gril tavu i započnite zabavu.

Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ove poslastice:

2 kašike smeđeg šećera 1/2 kašičice mljevenog cimeta 1/4 kašice mljevenog muškatnog oraščića 4 male breskve 2 kašike slanog rastopljenog maslaca

Za umak od karamela:

1/2 šoljice neslanog maslaca 1 šoljica smeđeg šećera 3 kašike slatkog vrhnja
3 kašike soka od breskve 1/2 kašičice ekstrakta vanilije prstohvat soli

Način pripreme:

Zagrijte grill tavu ili roštilj. Pomiješate smeđi šećer, cimet i muškatni oraščić u maloj posudi i stavite ga sa strane. Breskve prepolovite i izvadite košpice.

Premažite maslacem prerezane strane svake breskve, a zatim breskve pecite u grill tavi. Pecite ih dok se ne pojave tragovi od roštilja, zatim okrenite i pecite još dvije minute. Pospite preko smjesu od šećera. I prelijte s još rastopljenog maslaca kako bi se šećer mogao otopiti.

Potom napravite umak od karamela. Otopite maslac. Dodajte smeđi šećer, slatku pavlaku i sok od breskve. Stalno miješajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi. Prokuhajte i pustite da vri tri do četiri minute.

Maknite s vatre, umiješajte prstohvat soli i ostavite da se ohladi. Breskve prelijte karamelom i servirajte ih sa sladoledom.