Pečene breskve idealna su poslastica u ljetnim danima, servirajte ih sa sladoledom
Pečene breskve potom se umaču karamel fil. Zagrijte gril tavu i započnite zabavu.
Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ove poslastice:
2 kašike smeđeg šećera 1/2 kašičice mljevenog cimeta 1/4 kašice mljevenog muškatnog oraščića 4 male breskve 2 kašike slanog rastopljenog maslaca
Za umak od karamela:
1/2 šoljice neslanog maslaca
1 šoljica smeđeg šećera
3 kašike slatkog vrhnja
3 kašike soka od breskve
1/2 kašičice ekstrakta vanilije
prstohvat soli
Način pripreme:
Zagrijte grill tavu ili roštilj. Pomiješate smeđi šećer, cimet i muškatni oraščić u maloj posudi i stavite ga sa strane. Breskve prepolovite i izvadite košpice.
Premažite maslacem prerezane strane svake breskve, a zatim breskve pecite u grill tavi. Pecite ih dok se ne pojave tragovi od roštilja, zatim okrenite i pecite još dvije minute. Pospite preko smjesu od šećera. I prelijte s još rastopljenog maslaca kako bi se šećer mogao otopiti.
Potom napravite umak od karamela. Otopite maslac. Dodajte smeđi šećer, slatku pavlaku i sok od breskve. Stalno miješajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi. Prokuhajte i pustite da vri tri do četiri minute.
Maknite s vatre, umiješajte prstohvat soli i ostavite da se ohladi. Breskve prelijte karamelom i servirajte ih sa sladoledom.