Obratite pažnju
6

Pet namirnica koje često izazivaju probavne probleme

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Problemi s probavom, uključujući refluks kiseline, plinove, uznemireni želudac i nadutost, pogađaju mnoge. Postoje određene namirnice koje mogu izazvati ove vrste simptoma u gastrointestinalnom traktu.

Namirnice koje utiču na varenje su veoma individualizovane, jer jedna hrana može smetati jednoj osobi, dok je ta ista hrana sasvim u redu kod druge osobe.

Pržena hrana

Pržena hrana je bogata mastima i može dovesti do bolova u stomaku i dijareje. Osim toga, pržena hrana je također povezana s refluksom kiseline, što se ogleda u ovoj studiji Preventive Nutrition and Food Science objavljenoj 2021.

Visoko fruktozni kukuruzni sirup

Kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze je zaslađivač koji se koristi za pravljenje slatkiša i peciva, a kod nekih može izazvati gasove, dijareju, nadimanje i grčeve.

Citrusi

Jako kiselo voće poput narandže, grejpa, limuna i limete može kod nekih ljudi izazvati žgaravicu. To je zato što citrusna hrana opušta sfinkter jednjaka (ili ventil), što može dovesti do toga da kiselina ulazi u jednjak i izaziva žgaravicu. Kiselina također može usporiti pražnjenje želuca, što može dovesti do toga da kiselina iz želuca ponovo teče u jednjak i opet, uzrokujući žgaravicu.

Menta

Poznato je da menta izaziva žgaravicu i probavne smetnje kod nekih ljudi. Menta može opustiti sfinkter jednjaka, koji se nalazi između želuca i jednjaka. Kada se ovaj sfinkter opusti, može uzrokovati da se kiselina iz želuca vrati natrag u jednjak, što dovodi do žgaravice i probavne smetnje.

Grah

Grah sadrži oligosaharide, koji su neprobavljiva, fermentabilna vlakna koja mogu uzrokovati plinove, nelagodu u trbuhu i nadimanje. Oni su zapravo korisni za crijeva, jer se ne probavljaju u želucu ili gornjem dijelu crijeva i prodiru u debelo crijevo, gdje ih fermentiraju dobre bakterije. Tokom ovog procesa stvara se gas. Dakle, iako je grah dobar za vas, može izazvati nelagodu.