Budite oprezni
1

Pet neželjenih reakcija koje se mogu dogoditi ako previše konzumirate jaja

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Tokom godina jaja su se istovremeno smatrala i dobrom, cjelovitom namirnicom, ali i lošom namirnicom koja može potaknuti razvoj srčanih bolesti. No, iako se čini da nauka sada tvrdi da su jaja zapravo zdrava, još uvijek postoji neželjene reakcije koje jaja mogu proizvesti.
Jaja su minimalno prerađena, niskokalorična hrana puna sa šest grama proteina te sa iznenađujuće visokom količinom mononezasićenih masti, koje potiču rad mozga i podržavaju zdravlje očiju.

Poželjno da se dnevno unosi otprlike jedna porciju jaja odnosno jedno cijelo jaje ili bjelanceta. Prema Mayo Clinic Health Systemu, većina zdravih ljudi može jesti do sedam jaja sedmično bez utjecaja na zdravlje srca.

Možda konzumirate previše holesterola

Iako su stručnjaci godinama vjerovali da holesterol u žumancima izravno pridonosi povišenom holesterolu u krvi, sada se čini da bi drugi elementi u prehrani mogli biti utjecajniji.

Ipak, jaja sadrže velike količine holesterola - oko 190 miligrama, što je više od 60 posto od 300 miligrama koliko je prije preporučeno kao dnevna granica.

Mogli biste povećati rizik od srčanih bolesti

Većina stručnjaka navodi da jedno jaje dnevno ne povećava rizik od srčanih bolesti. Zapravo, velika studija na pola miliona odraslih osoba otkrila je da do jedno jaje dnevno zapravo smanjuje šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

S druge strane, veće količine jaja svako jutro mogla bi biti druga priča. Velika meta-analiza iz 2022. godine u časopisu Circulation zaključila je da su veća dnevna konzumacija jaja i ukupni holesterol u prehrani povezani s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smrti.

Mogli biste se udebljati

Ako vaša omiljena hrana za posluživanje s jajima uključuje namirnice poput masnih kobasica, kolačića, slatkih palačinki, to bi moglo biti previše za vaš organizam.

Za optimalno zdravlje i težinu isprobajte hranjivije dodatke za svoja jaja, poput svježeg špinata, paprike narezane na kockice ili paradajza.

Mogli biste povećati rizik od dijabetesa

Moguće je da jedenje velikih količina jaja također može povećati rizik od drugog hroničnog stanja. U studiji iz 2009. godine u časopisu Diabetes Care, ljudi koji su jeli više od sedam jaja sedmično imali su veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji su jeli manje jaja.

Ipak, druga su istraživanja otkrila da konzumacija jaja zapravo može poboljšati kontrolu šećera u krvi i osjetljivost na inzulin kod ljudi s predijabetesom i tipom 2, a Američka udruga za dijabetes preporučuje jaja kao izvor proteina.

Možda ćete na kraju jesti više nezdrave hrane

Priprema jaja ne mijenja njihovu vrijednost, ali ono s čime ga pripremate može biti štetno. Mnogi ljudi prže svoja jaja na maslacu ili ih poslužuju s prerađenim mesom. Na taj način jaja mogu biti sredstvo za nesvjesno konzumiranje viška zasićenih masti, natrija i kalorija.