Svakodnevno dodavanje prave hrane u tanjir može podržati imunološku funkciju, smanjiti oksidativni stres i pomoći vašem tijelu da eliminira toksine, a sve to može smanjiti rizik od raka.
Povrće
Biljna hrana je ključna za smanjenje rizika od raka. Glavna stvar koju možete učiniti da smanjite rizik od raka je da u svoju prehranu dodate više biljne hrane. Pružajući antioksidanse, vlakna i fitokemikalije, voće i povrće aktivno se bore protiv upala i pomažu u eliminaciji štetnih toksina iz tijela.
Hrana od soje
Uprkos uobičajenim mitovima oko soje i raka dojke, proizvodi od soje mogu biti odličan dodatak vašoj prehrani, pa čak i pomoći u smanjenju rizika od raka. Soja ne povećava rizik od raka dojke. Soja je biljni protein koji sadrži protuupalna jedinjenja i povezan je sa smanjenim rizikom od raznih karcinoma.
Integralne žitarice
Iako bezglutenske dijete mogu biti u trendu, one nisu neophodne za zdrav način života. Cjelovite žitarice zapravo vrlo važne kada je u pitanju prevencija raka. Integralne žitarice poput smeđeg pirinča, tjestenine od cjelovitog zrna i hljeba od cjelovitog zrna pomoći će vam da smanjite rizik od raka. Ove žitarice daju vlakna, fitokemikalije i antioksidanse – tri vitalne komponente koje štite ćelije i smanjuju upalu.
Mahunarke
Mahunarke poput leće i graha su tako fantastične za vaše zdravlje iz mnogo razloga, uključujući i činjenicu da zaista mogu biti jake kada su u pitanju vlakna – koja su glavna u prevenciji raka.
Ove mahunarke nisu samo bogate vlaknima već su i bogate biljnim proteinima, što ih čini odličnom alternativom mesu. Oni također djeluju na stabilizaciji nivoa šećera u krvi i promoviranju zdrave probave, a oba mogu pomoći u smanjenju rizika od raka.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su uvijek fantastična, zdrava opcija za užinu. Oni su bogati hranjivim tvarima koji se povezuju i s gubitkom težine i smanjenim rizikom od raka. Uprkos svom relativno visokom sadržaju kalorija, bademi mogu biti vrijedan dodatak planu mršavljenja zbog svoje zadovoljavajuće kombinacije zdravih masti, proteina i vlakana.