(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Prvi sastojci su ubačeni jutros u veliku šerpu čime je ozvaničen početak obaranja Guinnessovog rekorda u pravljenju najveće porcije begove čorbe na svijetu.
Odgovorni kuhar je član Udruženja kuhara BiH Zaim Merdan, a čorba se kuha od jutros ispred Doma Oružanih snaga BiH.
Begova čorba se kuha u loncu prečnika dva i po, te jednog metra visine, zapremine 4.100 litara, što će dati oko 15.000 porcija koje će se u poslijepodnevnim satima dijeliti građanima i gostima, a dio će se donirati i narodnim kuhinjama. Rekord koji se treba oboriti je 4.026 litara.
Recept za čorbu je 1000 kg piletine, 200 kg mrkve, 50 kg putera, 150 litara ulja, 100 kg brašna, 15 kg bamije, 50 kg celera, 10-20 kg peršuna i 15 kg začina.
Obaranje rekorda je dio programa najveće godišnje kuharske manifestacije u Evropi, a to je Konferencija Udruženja svjetskih kuharskih asocijacija koja se odvija u Sarajevu.
Možda vas zanima
Interkontinentalni kup