Običaji se razlikuju od kulture do kulture, ali bez obzira na geografski položaj, najčešće se kao namirnice koje donose sreću doživljavaju grožđe, zeleno povrće, riba, mahunarke i kolači.
Crni grašak
Jedenje crnog graška na Novu godinu je tradicija poštovana. Ne treba ga brkati sa zelenim graško. Crni grašak je zapravo vrsta graha. Postoji nekoliko različitih razloga zašto se povezuju sa srećom na Novu godinu. Jedna teorija učvršćuje tradiciju u građanskom ratu, kada su vojnici Unije upali u zalihe hrane vojske Konfederacije, ostavljajući za sobom samo ovaj pasulj.
Drugi je usidren u afroameričkoj istoriji, gde su novooslobodjeni robovi slavili Proglas o emancipaciji iz januara 1863. uz jela od crnookog graška - jedne od retkih namirnica koje su dostupne robovima. Ali druge teorije datiraju sretnu reputaciju mahunarke sve do starog Egipta, sugerirajući da je jedenje graška – povrća koje je lako dostupno čak i najsiromašnijim robovima – bio način da se pokaže poniznost bogovima. Probajte ih i sami kao prilog uz ovo.
Kiseli kupus
Kiseli kupus je prava namirnica baš za zimske dane, pa je dobro da ga jedete u što većim količinama. Pomoću kiselog kupusa vaš se organizam obogaćuje mnogim poželjnim hranjivim tvarima. Zeleno povrće, poput raštike ili kupusa, imitira papirnate novčanice.
Torta
Kada torta nije odlična opcija za proslavu? Mnoge kulture imaju specifične novogodišnje kolače. Na primjer, Grci uživaju u torti zvanoj Vasilopita, (poznata i kao kraljevska pita ili pita od bosiljka) koja se pravi samo za Novu godinu. Ova grčka novogodišnja torta je slatka i prelivena bademima. Tradicionalno, kolač se peče novčićem ili sitnišom, a onaj ko dobije tu krišku treba da ima sreće u narednoj godini.
Voće
U filipinskoj kulturi doček Nove godine slavi se uz voće. Koliko vrsta voća za Novu godinu? Dvanaest, da simbolizuju svaki mjesec. Filipinci također traže okruglo voće, ali mango i lubenica mogu da budu dio novogodišnje trpeze. U Meksiku se grožđe jede u ponoć da simbolizuje godinu koja je pred nama, a širom svijeta šipak, simbol plodnosti i rađanja, jede se za novogodišnju noć.
Pšenica i tjestenina
Pšenica je oduvijek bila simbol blagostanja, uspjeha i plodnosti. Variva od pšenice, popečci, ali i slatka jela od kuhane pšenice samo su neka od jela bez kojih je blagdanska trpeza u prošlosti bila gotovo nezamisliva.
Zanimljivo je i staro vjerovanje sa Sicilije koje govori da će u novoj godini nesreća zadesiti sve one koji za Novu Godinu jedu makarone ili bilo koju drugu vrstu tjestenine osim lazanja.
Riba
Bakalar je još od Srednjeg vijeka popularna blagdanska hrana. Dugo prije hlađenja i modernog transporta, sušeni bakalar mogao je dospjeti u svaki dio Europe i svijeta, pa se tradicionalno jede posvuda. Haringa se također tradicionalno konzumira u ponoć u Poljskoj i Njemačkoj, a Nijemci često kuhaju i šarana. U Švedskoj se za Novu godinu obično poslužuje smorgasbord s različitim ribljim specijalitetima, kao što je salata od plodova mora. Japanci u novogodišnjoj noći konzumiraju ikru haringe za veću plodnost, škampe za dugovječnost i sušene sardine za dobru žetvu.
Svinjetina
Postoji vjerovanje da svinja predstavlja napredak. Pečeni odojak posluživan je na Kubi, u Španjolskoj, Portugalu, Mađarskoj i Austriji. Šveđani uživaju u kuhanim svinjskim nogama, Nijemci u pečenoj svinjetini i kobasicama, a Talijani i Amerikanci također prate tradiciju obroka bogatih mastima, što predstavlja bogatstvo i prosperitet.