Torta od srca
83

Poklonite sebi ili dragoj osobi tortu koju ste napravili od srca

Piše: Maja Pilav
Torta bez šećera, brašna i jaja, koja se ne peče i jednostavna je za napraviti.

Ako nađete kalup oblika srca ovo može biti vaš idealan poklon za dragu osobu da proslavite Valentinovo. U torti ćete uživati bez obzira na oblik kalupa, garantovano. Recept je jednostavan, a zbog slojevitosti torte zadiviti ćete svojim poslastičarskim vještinama.

Koristite kvadratni kalup veličine 20x20 cm ili okrugli promjera 20-22 cm. Kada odaberete kalup u njega stavite prvo papir za pečenje, da bude kasnije lakše izvaditi tortu. Pripremite sastojke i započnimo pripremu zajedno.

Za biskvit je potrebno:

300 g svježe hurme, odkoštene 100 ml vode 150 g suhog ribanog kokosa 30 g kakaa u prahu

Sve sastojke ubacite u procesor i usitnite. Prebacite smjesu u kalup i utisnite ravnomjerno za dno torte.

Za kremu pripremite:

200 g indijskih oraščića (namakanih u vodi 1 sat, procijeđenih) 200 ml vode 50 ml soka limuna

120 g hurmi, odkoštenih

U blenderu izmiksajte sve sastojke u jednoličnu kremu. Izdvojite 250 g kreme za prvi sloj u kolaču, a ostatku u blenderu pridružite:

80 g višnji (ako su smrznute onda prvo odledite) 60 g hurmi, odkoštenih 50 ml kokosovog ulja, istopljenog

i izblendajte. Rozu kremu od višnji prebacite u kalup i ravnomjerno rasporedite po bijeloj kremi. Ubacite dodatnih 80 grama smrznutih višnji. Stavite tortu u zamrzivač da se krema malo stisne dok pripremate čokoladnu glazuru.

Za glazuru je potrebno:

60 ml vrele vode 100 ml kokosovog ulja, istopljenog 50 ml javorovog sirupa 20 g kakaa u prahu

Sastojke izmjerite i stavite u zdjelu, izmiješajte pjenjačom ili viljuškom dok ne postane svilenkasta. Prelijte preko kreme i vratite tortu u zamrzivač da prenoći. Odledite tortu barem 2 sata prije serviranja. Kada se odledi, izrežite u željeni oblik, a za ukras možete upotrijebiti mrvice sirovog kakaa, kokos čips ili višnje.

Ako vam iz nekog razloga ne odgovara kombinacija sa višnjom, u receptu je zamijenite borovnicama ili malinama. A ako nemate vremena za cijelu tortu, napravite vlastitu sirovu čokoladu tako što ćete izostaviti vodu u sastojcima za glazuru. Čokoladi dodajte po želji pečene lješnjake, grožđice, lavandu i ohladite je u željenom kalupu.

Na Instagram ili Facebook stranici bistro i prodavnice Zdravo možete pratiti novosti. Povežite se putem emaila [email protected] ili telefona 0603 48 28 38. Na njihovoj stranici www.zdravoizdravije.com pronaći ćete jednostavne recepte kako biste nešto iz njihove ponude mogli lako napraviti i sami.