Zdravi voćni kup
88

Pomaže li alkalna prehrana zdravlju

Možda ste već čuli za lužnatu i kiselu hranu ili pH mjeru aciditeta odnosno alkaliteta. Ako niste, ovako se vrednuje: voda se smatra neutralnom i njena pH vrijednost je 7,0. Sve niže od te sedam smatra se kiselo, a iznad alkalno (lužnato).

Naše tijelo se sastoji 70% od vode i ne treba nas iznenaditi da je pH ravnoteža organizma uspostavljena ako je naš pH između šest i sedam i po. Začetnik alkalne prehrane dr. sc. Robert Young ističe da treba težiti takvoj prehrani, jer smanjuje upalne procese u tijelu, a da pretjerana kiselost organizma potiče razvoj bolesti.

Namirnice poput mesa, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, proizvodi od bijelog brašna i šećera te gazirana pića imaju pH vrijednost nižu od sedam. Povrće i voće, koji su u današnjoj prehrani zastupljeni u mnogo manjoj mjeri, povećavaju alkalnost organizma.

Neki naučnici se ne slažu sa ovakvim tvrdnjama, već da ishrana može utjecati na promjenu pH mokraće, ali ne i na pH vrijednost krvi. Međutim, putem mokraće organizam regulira pH krvi.

Bez te regulacije organizam pati od acidoze, a ukoliko se višak kiseline ne ukloni može doći do:

  • Kardiovaskularnih oštećenja,
  • Povećanja tjelesne mase, pretilost i dijabetes,
  • Problema sa mokraćnim mjehurom i bubrezima,
  • Slabljenja imuniteta,
  • Nakupljanja slobodnih radikala,
  • Osteoporoze,
  • Upale zglobova i mišića,
  • Hroničnog umora.

Bismo li mogli zaključiti da ima nekoliko faktora koji utječu za zdravlje organizma i da jedan od njih jest ishrana?

Ono što je dokazano jest da kako starimo naša krv je više kisela jer opada funkcija bubrega - to je i razlog gubitka na mišićnoj masi. Istraživanja su pokazala da osobe starije od 65 godina koje prakticiraju alkalnu prehranu su uspjele očuvati više mišićne mase jer imaju manje acidoza (kiselosti mišićnih stanica).

Konačno, pomaže li alkalna prehrana zdravlju? Da! Jer meso, mesne prerađevine, jaja i mliječni proizvodi proizvode kiselost u našem organizmu. Istraživanja su pokazala da alkalni pH mokraće pomaže smanjenju formiranja kamena u bubregu i umanjuje mokraćnu kiselinu (a time i rizik od kardiovaskularnih bolesti). Stoga, oni koji favoriziraju hranu biljnog porijekla su u prednosti.

pH vrijednosti nekih namirnica:

maslačak - 20 špinat, blitva - 10 limun - 10 mango - 9 kivi - 9 maline - 9 datule - 8,5 zrela banana - 8 jagode - 7,5 javorov sirup - 6 jaja - 6 riba - 6 šećer - 5 konzervirano voće - 5 bijela riža - 5 crveno meso - 4 stres - 3 kola - 2

Istraživanja pokazuju i da je prosječna vegetarijanska prehrana alkalna, a da prosječna ishrana bazirana na mesu proizvodi kiselost u organizmu. U biljkama ima kalija koji alkalizira, pa u najvećoj prednosti su oni koji su isključivo na biljnoj ishrani, a tek o njenim dobrobitima govore rezultati brojnih istraživanja. Više činjenica o ishrani potražite na stranici Nutrition Facts (neki video prilozi imaju titlove na srpskom jeziku).

A u nastavku pogledajte kako da napravite zdravu i sočnu voćnu salatu sa niskokaloričnim sladoledom od smrznutih banana. To je desert koji brojite kao obrok! Alkalni obrok.

Potrebni sastojci: 1 mango, 2 kivija, 2 šake špinata, 2 šake malina, 1 limun, zdravi zaslađivač po želji, 3-4 smrznute banane, smrznute jagode, po želji.

Za voćnu salatu izrežite na kockice jedan mango i dva kivija, a špinat na tanke trakice (možete zamijeniti blitvom ili mladim listovima maslačka). Za sos pripremite dvije pune šake malina (možete i odlediti smrznute) koje ćete zgnječiti te umiješati sa sokom 1 limuna i nekim zdravijim zaslađivačem po želji (javorovim, sirupom od datula ili medom).

Na kraju sve izmiješajte i podijelite na dvije porcije u staklenu zdjelicu. Po vrhu servirajte sladoled od smrznutih banana - a napravite ga po receptu na linku ili od jagode i banane. Uživajte!

Na Instagram ili Facebook stranici bistro i prodavnice Zdravo možete pratiti novosti. Povežite se putem emaila [email protected] ili telefona 060 348 28 38. Na stranici www.zdravoizdravije.com možete pronaći jednostavne recepte kako biste nešto iz njihove ponude mogli lako napraviti i sami.