Međutim, važno je da ih držite u pravim uvjetima ako želite produžiti njihov vijek trajanja i duže uživati u njihovoj svježini.
Jednostavan način da ih duže održite svježima je da ih okrenete naopačke - ali u ovoj metodi zapravo postoji više. Okretanje stabljike paradajza nadolje stvara malu barijeru protiv kiseonika, usporava rast plijesni i ostavlja više vremena za konzumaciju.
Prema Serious Eats, dodavanjem samo jednog dodatnog koraka paradajz može trajati duže od 10 dana. Teorija je slična skladištenju paradajza naopačke, s ciljem stvaranja barijere protiv bakterija i plijesni.
Jednostavno stavite mali komad bilo koje vrste trake koje imate okolo preko izbočine i ostavite ga na mjestu dok ne budete spremni da jedete paradajz.
Također, paradajz ne treba čuvati u frižideru. Čuvanje paradajza u frižideru može da promijeni njihovu teksturu i da apsorbuje mirise bilo koje nepokrivene hrane, utičući na njihov ukus.
Umjesto toga, nezreli paradajz treba držati u suhom prostoru u kuhinji s dovoljnom cirkulacijom zraka kako bi se spriječilo stvaranje plijesni. Međutim, držite ih podalje od direktne sunčeve svjetlosti jer bi to moglo uzrokovati prebrzo sazrijevanje.