Koristan savjet
37

Potreban je samo jedan sastojak: Uz pomoć ovog trika vaša peciva će ostati mekana i po dva dana

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Neke od najbitnijih značajki dobrog peciva su njegova mekoća i svježina, a to možete postići dodavanje jednog sastojka prilikom pripreme.
Baš kao što je gluten zadužen za rastezanje peciva, škrob može biti odgovoran za mekanu strukturu. Povećanje nivoa škroba može poboljšati hidrataciju tijesta. Škrob se povećava vežući vodu, a sam proces se naziva želatinizacija.

Međutim, ono što je manje poznato da pahuljice za instant krompir pire može pomoći da se škrob poveća. Dodajte instant krompir pire u osnovno ili mekano pecivo kojem želite dodati malo više mekoće. Ovaj trik namijenjen je za hljeb, sendviče, kiflice i slatka peciva.

Za recepte za peciva koji koriste oko tri šolje brašna dodajte četvrtinu šolje instant pirea. Budući da je svrha škroba zadržati dodatnu vodu i povećati ukupnu hidrataciju vašeg tijesta, također je potrebno dodati tri kašike vode na količinu vode ili druge tečnosti iz recepta. Pire je potrebno dodati nakon što kvasac naraste.

Tokom kuhanja imajte na umu da se recepti za peciva uveliko razlikuju po hidrataciji pa biste trebali biti spremni na male prilagodbe tokom faze miješanja. Pažljivo pratite tijesto nakon što počnete miješati brašno, a ako primijetite da je tijesto tvrdo, dodajte jednu ili dvije kašike vode i nastavite s procjenom.

Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte kašiku po kašiku brašna dok ne dobijete konzistenciju kakvu želite. Tijesto potom pecite prema uputama u receptu koji koristite.

Prednosti dodavanja male količine instant pirea su dvostruke. Vaše pecivo će biti mekši kada ga tek izvadite iz rerne i ostat će duže svježe. Osim toga, peciva s ovim sastojkom odlična su i poslije podgrijavanja u mikrovalnoj pećnici.