Jednostavan postupak
81

Napravite tradicionalne bavarske perece, omiljeno pecivo u Njemačkoj

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Pravi bavarski pereci spadaju u najomiljenija peciva, a Njemačka se ponosi svojim pecivima. Pekarsko umijeće je u ovoj zemlji na visokoj cijeni i budući majstori se pronalaze još pred polazak u srednju školu.

U pekarama je moguće kupiti bezbroj vrsta peciva, ali ponuda se ne može zamisliti bez slanih pereca koji su bavarski specijalitet. Želite li se sami okušati u pekarskom umijeću?

U nastavku pogledate kako se prave tradicionalni i prilično jednostavni bavarski pereci.

Potrebni sastojci:

500 g brašna

270 ml mlijeka

50 g maslaca

2 kašike soli

jedna kašika šećera

1/3 kocke kvasca

60 g sode bikarbone

Umijesite bavarske perece bez po muke!

Njemačka se ponosi svojim pecivima. Pekarsko umijeće je u ovoj zemlji na visokoj cijeni i budući majstori se rekrutiraju još pred polazak u srednju školu. U pekarama je moguće kupiti bezbroj vrsta peciva, no ponuda se ne može zamisliti bez slanih pereca koje su bavarski specijalitet. Želite li se sami oprobati u pekarskom umijeću? Evo tradicionalnog i prilično jednostavnog recepta za perece.

Posted by Klix.ba on Tuesday, November 2, 2021

Pomiještajte suhe sastojke, osim sode bikarbone, potom dodajte mlijeko i kvasac. Sastojke dobro umijesite, zatim dodajte maslac. Tijesto za ovo pecivo se mijesi osam minuta. Nakon toga vlažnom krpom prekrijte posudu s tijestom i ostavite da stoji sat vremena.

Potom masu podijelite na osam jednakih dijelova od kojih ćete oblikovati perece, nakon što ste oblikovali perece ostavite tijesto još 15 minuta da raste. Zatim rastvorite sodu bikarbonu u tri litra vode i zagrijte vodu do ključanja. Sirovi pereci se potom potope u taj rastvor na jedan minut, nakon čega ih poredate na pleh obložen papirom za pečenje i pospete ih kristalima soli.

Potom perece stavite 20-25 minuta u pećnicu koja mora biti zagrijana na 200 stepeni. Gotove perece najbolje je servirati tople s namazima koje ste ranije pripremili.