Štapići od bakalara
20

Poznati kuhar predlaže jelo koje možete napraviti kući, a da izgleda kao iz restorana

N. V.
Foto: Outlaw's
Foto: Outlaw's
Poznati britanski kuhar je podijelio svoj jednostavni recept za jelo od ribe koju možete napraviti kući, a da izgleda kao da je iz restorana.

Nathan Outlaw je jedan od najcjenjenijih kuhara u Velikoj Britaniji, a posebno je poznat po svojoj ljubavi prema ribi i kreativnim jelima od morskih plodova.

Podijelio je svoj recept za jedno od najjednostavnijih jela od ribljih štapića posluženih u mekom bijelom hljebu ili roladi.

Jelo je namijenjeno početnicima, a ako imate blender i rado pravite svoju majonezu ovo je odličan recept za vas.

Foto: Bloomberg
Foto: Bloomberg

Sastojci

600 grama filea bakalara ili neke druge bijele ribe (potrebno je isjeći uzduž 2-3 cm širine tako da izgleda kao štapići

100 g običnog brašna

2 srednja jajeta

100 g krušnih mrvica ili prezle

6 kašika domaće ili kupljene kvalitetne majoneze

100 g smrznutog graška od kojeg treba napraviti pire

2 kašike nasjeckane mente

Limun narezan na kockice

Četiri peciva

Priprema

Majonezu, izblendan grašak i isjeckanu mentu pomiješati u posudi, poklopiti i staviti u frižider.

Zatim pohovanje ribe za koje su vam potrebne tri zdjele. U jednu staviti posoljeno i pobibereno brašno, u drugu umućena dva jajeta, a u treću krušne mrvice. Svaki komad ribe uvaljati u brašno, otresti višak pa u jaje i na kraju u mrvice.

Riblje štapiće ispržiti u fritezi sa dubokim uljem ili u tepsiji na 180 stepeni C. U ulju pržiti četiri minute dok ne dobije zlatnu boju i odložiti na ubrus.

U pecivo staviti izmiksan grašak sa majonezom i mentom, zatim štapiće pa dodati još jednu kašiku namaza od majoneze i graška.

Uživajte u okusima mora.