Poznati kuhar predlaže jelo koje možete napraviti kući, a da izgleda kao iz restorana
Nathan Outlaw je jedan od najcjenjenijih kuhara u Velikoj Britaniji, a posebno je poznat po svojoj ljubavi prema ribi i kreativnim jelima od morskih plodova.
Podijelio je svoj recept za jedno od najjednostavnijih jela od ribljih štapića posluženih u mekom bijelom hljebu ili roladi.
Jelo je namijenjeno početnicima, a ako imate blender i rado pravite svoju majonezu ovo je odličan recept za vas.
Sastojci
600 grama filea bakalara ili neke druge bijele ribe (potrebno je isjeći uzduž 2-3 cm širine tako da izgleda kao štapići
100 g običnog brašna
2 srednja jajeta
100 g krušnih mrvica ili prezle
6 kašika domaće ili kupljene kvalitetne majoneze
100 g smrznutog graška od kojeg treba napraviti pire
2 kašike nasjeckane mente
Limun narezan na kockice
Četiri peciva
Priprema
Majonezu, izblendan grašak i isjeckanu mentu pomiješati u posudi, poklopiti i staviti u frižider.
Zatim pohovanje ribe za koje su vam potrebne tri zdjele. U jednu staviti posoljeno i pobibereno brašno, u drugu umućena dva jajeta, a u treću krušne mrvice. Svaki komad ribe uvaljati u brašno, otresti višak pa u jaje i na kraju u mrvice.
Riblje štapiće ispržiti u fritezi sa dubokim uljem ili u tepsiji na 180 stepeni C. U ulju pržiti četiri minute dok ne dobije zlatnu boju i odložiti na ubrus.
U pecivo staviti izmiksan grašak sa majonezom i mentom, zatim štapiće pa dodati još jednu kašiku namaza od majoneze i graška.
Uživajte u okusima mora.