Predjelo ili idealna meza: Namaz od patlidžana
Potrebni sastojci:
2 patlidžana sok 1/2 limuna 50 ml tahina 1-2 česne bijelog luka veći prstohvat kumina u prahu 1/2 kašikice sitne himalajske soli
Postupak:
-
Operite i ogulite dva padtlidžana.
-
Potom izrežite patlidžane na kolutiće debljine prsta. Stavite kolutiće u cjediljku i posolite.
-
Ostavite tako 10 minuta da se cijedi. U međuvremenu upalite rernu da ugrije na 200 stepeni i pripremite ostale sastojke.
-
Saperite i posušite patlidžane, pa ih poredajte na pleh sa papirom za pečenje.
-
Pecite ih u rerni 20-tak minuta, dok ne omekšaju u sredini. Tačno vrijeme ovisi o pećnici i debljini kolutića.
-
Pripremite ostale sastojke u sjeckalici ili mutlipraktiku, a pečene kolutiće patlidžana dodajte kada se malo ohlade. Sve izmješajte dok ne bude jednolično kremasto.
-
Kušajte i prilagodite vlastitom ukusu količinu soli, limuna, tahina i bijelog luka. Receptu možete dodati i šaku svježeg vlasca, korijandera ili kopra. Ako volite dimljenu aromu dodajte prilikom pripreme malo dimljene paprike.
- Servirajte baba ganoush namaz sa toplim pecivom i svježim povrćem, i prelijte maslinovim uljem.
Na Bistro Zdravo Instagram i Facebook stranici možete pratiti novosti ili pronaći jednostavne recepte kako biste zdravu hranu lako napravili sami. Povežite se putem maila [email protected] ili telefona 060 3 48 28 38.