Premekane krofne iz rerne vrijede svakog trenutka pažnje koji im posvetite
Za pripremu krofni vam je potrebno:
800 grama glatkog brašna 15 grama soli 40 grama svježeg kvasca 20 grama šećera 1,5 dl mlijeka 100 grama masti ili 150 grama maslaca vanilin šećer 80 grama šećera 3 jaja korica pola limuna
2 velike kašike ruma ili mlijeka ako ne želite alkohol 2,5 dl gustog jogurta, vrhnja ili 2 dl mlijeka (po želji)
Priprema:
Pomiješajte brašno i so. U drugoj zdjeli ugrijte mlijeko da bude mlako, dodajte izmrvljen svježi kvasac i šećer, promiješajte, a potom u toj smjesi istopite mast ili maslac, zavisi za šta ste se odlučili. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.
U posebnu posudu dodajte šećer, vanilin šećer, jaja, ribanu koricu limuna, rum (ili mlijeko, ako želite bez alkohola), gusti jogurt ili vrhnje ili mlijeko (ako se odlučite za mlijeko, dovoljno je 2 dl). Dodajte dignuti kvasac i sve dobro promiješajte.
Potom u dobijenu mješavinu postepeno dodajite brašno u koje ste dodali so i miješajte kako je prikazano u videu.
Dobijeno tijesto treba biti mekano i ne treba se mijesiti na stolu ili rukama, već "klofati" kuhačom, objasnio je autor recepta.
Ostavite da se diže 45 minuta.
Potom ponovo "isklofajte" tijesto i ostavite da se diže još pola sata.
Poslije toga prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i preklopite ga nekoliko puta te rukama razvaljajte na debljinu od jednog centimetra.
Čašom izrežite jednake krugove i uklonite višak tijesta. Svaki odrezani dio još malo istanjite prstima pa dodajte punjenje po želji i zatvorite svaku krofnu spajanjem rubova kao na videu.
Rasporedite ih na lim obložen papirom za pečenje, a između njih ostavite barem 2 cm prostora. Pokrijte ih i ostavite 20-ak minuta prije stavljanja u rernu. Sa preostalim tijestom ponovite postupak.
Lim stavite u hladnu rernu i onda uključite na 175 stepeni. Pecite ih ukupno 25 minuta.
Kada budu pečene, po želji ih možete premazati otopljenim maslacom ili posuti šećerom u prahu.