Pratite recept
84

Premekane krofne iz rerne vrijede svakog trenutka pažnje koji im posvetite

A. P.
Karlovački kuhar Saša Vukić na svojoj popularnoj stranici Sašina kuhinja objavio je novi odlični recept za izuzetno mekane krofne iz rerne koje možete puniti nadjevom po želji.

Za pripremu krofni vam je potrebno:

800 grama glatkog brašna 15 grama soli 40 grama svježeg kvasca 20 grama šećera 1,5 dl mlijeka 100 grama masti ili 150 grama maslaca vanilin šećer 80 grama šećera 3 jaja korica pola limuna

2 velike kašike ruma ili mlijeka ako ne želite alkohol 2,5 dl gustog jogurta, vrhnja ili 2 dl mlijeka (po želji)

Priprema:

Pomiješajte brašno i so. U drugoj zdjeli ugrijte mlijeko da bude mlako, dodajte izmrvljen svježi kvasac i šećer, promiješajte, a potom u toj smjesi istopite mast ili maslac, zavisi za šta ste se odlučili. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.

U posebnu posudu dodajte šećer, vanilin šećer, jaja, ribanu koricu limuna, rum (ili mlijeko, ako želite bez alkohola), gusti jogurt ili vrhnje ili mlijeko (ako se odlučite za mlijeko, dovoljno je 2 dl). Dodajte dignuti kvasac i sve dobro promiješajte.

Potom u dobijenu mješavinu postepeno dodajite brašno u koje ste dodali so i miješajte kako je prikazano u videu.

Dobijeno tijesto treba biti mekano i ne treba se mijesiti na stolu ili rukama, već "klofati" kuhačom, objasnio je autor recepta.

Ostavite da se diže 45 minuta.

Potom ponovo "isklofajte" tijesto i ostavite da se diže još pola sata.

Poslije toga prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i preklopite ga nekoliko puta te rukama razvaljajte na debljinu od jednog centimetra.

Čašom izrežite jednake krugove i uklonite višak tijesta. Svaki odrezani dio još malo istanjite prstima pa dodajte punjenje po želji i zatvorite svaku krofnu spajanjem rubova kao na videu.

Rasporedite ih na lim obložen papirom za pečenje, a između njih ostavite barem 2 cm prostora. Pokrijte ih i ostavite 20-ak minuta prije stavljanja u rernu. Sa preostalim tijestom ponovite postupak.

Lim stavite u hladnu rernu i onda uključite na 175 stepeni. Pecite ih ukupno 25 minuta.

Kada budu pečene, po želji ih možete premazati otopljenim maslacom ili posuti šećerom u prahu.