Uticaj jutarnjeg obroka
24

Preskakanje doručka može dovesti do veće stope ovog poremećaja

Piše: N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Preskakanje doručka može dovesti do veće stope pojave jednog od poremećaja raspoloženja.

Nekoliko studija pokazalo je da je doručak važan za fizičko i zdravlje, a ono što jedete za jutarnji obrok važnije je nego što mislite. Započinjanje dana hranom koja može izazvati upalu, na primjer, može donijeti više štete nego koristi.

Nova studija, koja je objavljena u izdanju časopisa Journal of Affective Disorders u martu 2024. godine, ima za cilj procijeniti efekte preskakanja doručka i efekte ishrane upalne dijete za doručak na stopu depresije. Napominju da dok je doručak i njegov odnos s depresijom i upalnom hranom proučavani i njihov učinak na depresiju, manje studija je analiziralo odnos između njih.

Studija je prikupila podatke od preko 20.000 odraslih u SAD-u, 20 godina i starijih (s prosječnom starošću od 47 godina), iz Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani (NHANES). Istraživači su pogledali potrošnju doručka koju su sami prijavili i vrste hrane koje su učesnici u cjelini odabrali. Namirnice su upoređene sa Dijetalnim inflamatornim indeksom (DII), evoluirajućom bazom podataka o namirnicama koje su analizirane na makronutrijente, flavonoide i hemijski sastav za koliko su upalne u tijelu.

Studija je otkrila da je preskakanje doručka prediktor depresije, ali upalna dijeta također povećava rizik.

"DII je posredovao u pozitivnoj povezanosti između doručka i depresije", napominju autori.

Doručak bi mogao smanjiti upalu i depresiju, ali davanje prioriteta hrani za doručak koja je protuupalna bila bi još veći poticaj za dobrobit.

"Pored učestalosti doručka, ono što jedete za doručak je povezano s hroničnom upalom", rekli su autori.

Uz sklonost preskakanju doručka i jedenju upalne dijete, ispitanici sa simptomima depresije su također češće bili žene, manje aktivni, pušači i imaju dijabetes ili kardiovaskularne bolesti. Dakle, drugi izbori zdravog načina života svakako su odigrali svoju ulogu u mentalnom zdravlju osim izbora hrane.

"Preporučujemo da odrasli razviju naviku redovnog doručka, ispravljaju loš način života, a zatim smanjuju rizik od depresije”, rekli su autori.