Slobodno probajte
12

Pripremite domaći hljeb u tavi, najmekaniji i najukusniji

S.H.P.
Hljeb napravljen u tavi idealan je u ljetnim danima jer ne morate uključivati pećnicu već ga možete ispeći na ringli. Pri pravljenju tijeta, prije pečenja, mogu se dodati začini kao što su: veoma ljekoviti ćurokot, kim, susam i slične sjemenke.

U 3/4 šolje vode dodajte dvije kašičice šećera i dvije kašičice kvasca. Promiješajte. Ostavite da odstoji pet minuta. Kada se kvasac aktivirao dodajte mu dvije šolje brašna, kašiku mlijeka u prahu, pola kašičice soli, kašiku ulja.

Zamijesite meko tijesto. Premažite uljem. Preklopite ga i ostavite na toplom mjestu sat vremena. Kada je tijesto nadošlo mijesite ga još dvije minute.

Dublju tavu premačite uljem i stavite tijesto. Preklopite poklopcem i ostavite još 15 minuta da odstoji na toplom mjestu. Premažite mliejkom, stavite susam i stavite tavu na dobro zagrijanu ringlu.

Pecite deset minuta s jedne strane, a potom deset minuta s druge strane. Pokrijte ga krpom dok se ne ohladi i servirajte.