
Ono što treba zapamtiti je da su tikvice pune vitamina C te da imaju veoma nizak udio holesterola.
Za pohovane tikvice trebat će vam sljedeći sastojci:
3 manje tikvice 3 kašike brašna 2 jaja so biber 500 ml pavlake 2 čehna bijelog luka
Način pripreme:
Tikvice dobro operite. Odstranite peteljku. Tikvice izrežite na uzdužne ploške. Posolite ih i pobibirete. U jedan tanjir umutite jaja koja ste prethodno posolili. U drugi tanjir stavite brašno.
Zagrijte ulje. Tikvice uvaljate u brašno, a potom u jaja pa ispržite jednu turu. Poredajte tikvice u malu tepsiju. U posudu stavite pavlaku i sitno isjeckan bijeli luk. Posolite i dodajte malo vode.
Nakon što ste poredali tikvice, premažite ih pavlakom. Ponovite postupak četiri puta. Tikvice možete servirati i hladne, a u frižideru mogu stajati do tri dana.