Probali smo "kureljaču", tradicionalnu hercegovačku pitu koja se pravi bez jufki
Pridjev lijena je ova pita od sira i krompira je dobila jer ne zahtijeva puno vremena za pripremu samim time što nije potrebno praviti domaće jufke.
Priprema ovog starinskog, ali ukusnog jela je vrlo jednostavna.
U skuhan krompir dodajete pavlaku i maslac, izgnječite i promiješate da se izjednači. U smjesu dodati izgnječen sir i ponovo promiješati. Zatim dodajete brašno i miješate kuhačom ili rukom. Trebate dobiti tijesto koje se odvaja od posude i mora biti mekano.
Kad ste pripremili tijesto, odvajajte po punu kašiku tijesta i lagano valjajte u oblik kobasice debljine oklagije, na radnu površinu posutu brašnom. U ovom slučaju važi pravilo što više brašna, to bolje. U podmazanu tepsiju redajte dok ne potrošite tijesto. Budite pažljivi, jer je tijesto jako mekano. Lagano premažite tepsiju uljem i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni otprilike 30-tak minuta.
Na Fortici uz kureljaču posluže i ukusan kajmak koji je odlična kombinacija s ovom pitom.
Turisti iz cijelog svijeta koji posjećuju Forticu i adrenalinski park koji se tu nalazi, nerijetko se odluče baš za to jelo, kako bi isprobali nešto što dolazi baš s ovog podneblja.
Jedna pita je dovoljna za dvije osobe, no ako ste baš gladni bez problema možete pojesti i cijelu kureljaču.
Cijena ove tradicionalne, hercegovačke pite na Fortici iznosi šest konvertibilnih maraka.