Objavio Taste Atlas
85
Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH
D. J.
Foto: Shutterstock
Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.
Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku. Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.
U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.
Za suho meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja.
Možda vas zanima
Postoje određena pravila
Stjuardesa otkrila frustrirajuću naviku ljubaznih putnika: Zašto im ne trebate pomoći
Vezani članci
Izbor Taste Atlasa
Bosanska kafa se našla na listi najboljih bezalkoholnih pića na svijetu
Najpopularniji proizvodi