Različiti rituali ispijanja kafe mnogo govore o kulturi i tradiciji širom svijeta
U Italiji je najpopularniji espreso koji se poslužuje u maloj šoljici i obično se konzumira stojeći. Zanimljivo je da Italijani smatraju da nije dobro naručivati kapućino u noćnim satima, jer je jutro jedino vrijeme za uživanje u kapućinu.
Francuzi u velikoj šolji kombinuju jednaku količinu filter kafe s mlijekom, a ovaj napitak najradije ispijaju uz jutarnji kroasan.
U Turskoj kažu da kafa mora biti crna kao pakao, snažna kao smrt i slatka kao ljubav. Turci kafu uvijek poslužuju nakon jela, a prave je u bakrenoj džezvi. Kako bi ublažili gorčinu često je poslužuju s turskim slatkišima.
Stanovici Kube svoje jutro obavezno počinju šoljom veoma jake crne kafe koja je neodvojiv dio njihove kulture.
U Saudijskoj Arabiji kafa se uvijek prvo poslužuje starijima. Njihova kafa uglavnom je aromatizirana kardamomom i hurmama.
Najveća količina kafe pije se u SAD-u. Amerikanci najčešće konzumiraju espreso i kapućino i za njih ne postoji doba dana koje nije idealno vrijeme za kafu.