Recept iz zdrave kuhinje: Jogurt koji će vas oduševiti
Plod koji jedemo nalazi se izvan voćke, ali u tvrdoj ljusci i da bi se orah izvadio iz ljuske potrebno ih je prvo skuhati ili ispeći. Ljuska sadrži otrovna ulja i zato uvijek dolaze oljušteni. Tako da indijski oraščići nisu ni sirova hrana, iako se često navode kao sastojak recepata sirove ishrane i neizostavni su u "sirovim" veganskim tortama.
Međutim, ukusni su i obogatit će svako jelo, bilo slano ili slatko. Indijske oraščiće se preporučuje namakati u vodi najmanje pola sata - dat će baršunastiju strukturu kremi jer će se bolje izblendati.
Sadrže magnezij, mangan, bakar, cink, željezo, vitamin K, omega 3 i omega 6 masne kiseline. Prema tome, indijski oraščići bi mogli pomoći zdravlju srca i kostiju, smanjenu triglicerida, ljepšoj koži i zdravijim zubima.
Kako napraviti brzi "jogurt" od indijskih oraščića
Izblendajte:
200 ml vode 200 g indijskih oraščića, namakanih 4 supene kašike soka limuna (sok 1/2 - 1 limuna, prilagodite ukusu)
Ako imate vremena, indijske oraščiće prvo natopite u vodu najmanje 20 minuta, a može i nekoliko sati (može preko noći). Procijedite i saperite, pa ubacite u blender sa vodom i sokom limuna. Ako biste voljeli rjeđi "jogurt" dodajte malo vode prilikom blendanja, ako volite slađi "jogurt" stavite 1 ili dvije hurme (bez koštica, naravno). Dalje se možete igrati sa okusima, stavite malo cimeta ili sok jedne mandarine. Servirajte sa bobičastim voćem i bananom.