Recept iz zdrave kuhinje: Kolač od šljiva s rogačem oduševit će cijelu porodicu
Ako vam šljive ne zauzimaju važno mjesto u prehrani, razmislite da ih ipak uključite u voćne obroke. Takvog su sastava da ih organizam lako prihvaća, pa reguliraju probavu i čiste od štetnih tvari.
Šljive obiluju željezom, vitaminom B6, magnezijem, kalijem, manganom, bakrom, vitaminima A, B2, B3, C i K. Magnezij u šljivama umiruje živce, a pomažu koncentraciji, jačaju srce, umanjuju upalne procese i osnažuju imunitet.
Posebno su poznate da reguliraju probavu, ali potrebno je sačekati da sazriju i da su mekane prije jela. Možete ih zamrznuti kako bi ih konzumirali tokom cijele godine ili uzmite suhe šljive poslije sezone. Koristite ih u salatama, smoothijima, ili kolaču prema receptu koji smo pripremili za vas.
Upalite rernu da se ugrije na 220 stepeni Celzijusa. Pripremite u zdjeli sljedeće suhe sastojke:
- 60 g kokosovog ili bademovog brašna,
- 40 g kokosovog šećera,
- 40 g rogača u prahu,
- prstohvat soli.
Sve izmiješajte, pa dodajte 60 ml istopljenog kokosovog ulja. Nakon što ste napravili smjesu za biskvit, prebacite je u četvrtasti kalup dimenzija 20x20 cm ili slične veličine. Smjesu rasporedite ravnomjerno. Preko dodajte polovice 400 g odkoštenih šljiva i izribajte koricu pola narandže. Sve pospite sa 30 grama kokosovog šećera i 50 grama sjeckanih lješnjaka.
Ubacite u rernu i pecite 20 minuta.
Možete jesti toplo ili sačekajte da se ohladi kako bi se stvrdnuo biskvit od rogača. Servirajte kolač sa sladoledom od banana.
Ukoliko želite pronaći još interesantnih recepata, i jesti zdravo, posjetite našu web stranicu www.zdravoizdravije.com, Facebook ili Instagram.