![](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_200430007.jpg?v=1)
Možete lako napraviti svoju omiljenu kombinaciju jedinstvenog okusa, a koštat će vas manje od kupovne mješavine. I vi kontrolišete sastojke! Stoga izbjegnite rafinirani šećer i stavite alternativni zaslađivač. Pripremite veliki pleh granole u slobodno vrijeme i spremni ste za brzi doručak tokom sedmice. Isprobajte ovaj recept sa bademima i muškatnim oraščićem koji daje predivnu aromu.
Suhi sastojci:
- 300 g zobenih pahuljica, krupnih (mogu i bezglutenske),
- 50 g suhog ribanog kokosa,
- 120 g sirovih badema,
- 50 g šećera kokosovog cvijeta,
- malo ribanog muškatnog oraščića ili vanilije,
- prstohvat sitne himalajske soli.
Mokri sastojci:
- 100 ml javorovog sirupa,
- 60 g kokosovog ulja, istopljenog,
- 60 g putera od badema.
![](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/200430007.2_mn.jpg?v=1730639445)
Pripremite sve sastojke za recept i upalite rernu da se zagrije na 180 stepeni. U jednoj većoj zdjeli izmjerite i izmiješajte sve suhe sastojke. Bademe po želji isjeckajte krupno, a umjesto ribanog kokosa možete koristiti i kokosov čips. U drugoj zdjeli izmiješajte mokre sastojke pa ih prelijte preko suhih. Bademe možete zamijeniti lješnjacima, staviti manje ili nikako zaslađivača ako ne volite slatke pahuljice.
![](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/200430007.3_mn.jpg?v=1730639445)
Sve dobro promiješajte da bi preljev prekrio svaki badem i zobenu pahuljice. Na veliki pleh položite papir za pečenje pa prebacite smjesu za granolu. rasporedite po cijelom plehu u jednakoj debljini. Stavite u pećnicu da se peče 15-tak minuta na 180 stepeni. Svaka je rerna drugačija, pa nakon 12-te minute pratite da ne izgore pahuljice. Kada smjesa porumeni, izvadite iz rerne i promiješajte drvenom kašikom. Ostavite da se ohladi prije nego prebacite u posudu ili teglu sa poklopcem. Granolu čuvajte u frižideru, može trajati mjesec dana (ako ne pojedete ranije).
![](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/200430007.4_mn.jpg?v=1730639445)
Granola je odličan izbor za doručak ali je i praktična kao užina za ponijeti. Servirajte uz biljno mlijeko, jogurt, chia puding ili pečeno voće. A svidjet će vam se i bez dodataka kao grickalica. Prijatno!
Na Instagram ili Facebook stranici bistro i prodavnice Zdravo možete pratiti novosti. Povežite se putem emaila [email protected] ili telefona 060 348 28 38. Na stranici www.zdravoizdravije.com možete pronaći jednostavne recepte kako biste nešto iz njihove ponude mogli lako napraviti i sami.