Recepturi pekinške patke staroj 150 godina nisu mogli odoljeti ni Fidel Castro, Pele, Yasser Arafat...
Restoran Quanjude u Pekingu osnovan je 1864. godine, a naziv restorana u prijevodu znači "potpuno okupljanje vrlina" i uz Kineski zid i Zabranjeni grad simbol je Pekinga i mjesto koje ne biste trebali propustiti prilikom posjete Sjevernoj prijestolnici.
Osim što je jedan od deset najuspješnijih brendova u Kini, restoran Quanjude poslužuje i više od 400 jela, a kroz svoju historiju ugostio je mnoge poznate ličnosti među kojima su Fidel Castro, Pele, Yasser Arafat i brojni drugi.
Osnivač restorana je Yang Quanren koji je prije nešto više od 150 godina prodavao patke i piletinu na pijaci, nakon čega je otvorio svoj restoran gdje je patku pekao u otvorenoj pećnici.
I danas, nakon 150 godina, u pećnicu se na otvorenoj vatri postavlja patka koja nakon 40 minuta dobije finu boju, hrskavu kožicu i okus kojem je teško odoljeti. Kuhar u restoranu Quanjude nakon pečenja patku donosi pred vas te je na profesionalan način reže i priprema za jelo.
Pekinška patka se ne jede kao piletina, i kao dugogodišnji simbol Pekinga, i danas se u restoranu Quanjude servira i jede baš onako kako je to radio posljednji kineski car. Patka se nakon predstavljanja reže na 120 uglavnom jednakih komada te se servira uz posebne palačinke, mladi luk, krastavce i soja sos.
Osim u palačinku, patku je moguće jesti i u drugom pecivu, ali da bi bila savršena, uvijek je potrebno pomiješati najmanje tri sastojka (okusa).
Vlasnica restorana u blizini Hepingmen vrata (Vrata mira), koji je ujedno najveći restoran koji služi pekinšku patku u Pekingu, ali i u svijetu, peta je nasljednica lanaca restorana Quanjude u svijetu.
"Ovaj restoran je poznat po tome što servira najpoznatije jelo koje je došlo od kuhara koji je kuhao i kineskim carevima, svu hranu koju smo servirali jeli su i kineski carevi", kazala je vlasnica restorana.
Po završetku ručka u restoranu Quanjude, svi koji pojedu Pekinšku patku dobivaju certifikat da su pojeli autentičnu patku pripremljenu po originalnoj recepturi te broj koji predstavlja broj patke koja se našla na tanjiru gostiju restorana.