Kada budete pravili ovu tortu uvijek koristite svježi sok od limuna, dakle nez ekstrakata, a kada birate limun u trgovini neka budu teški i glatki i tako ćete znati da su sočni. Budući da kolači u čiju koru ide limun znaju biti suhi, dodajte sastoje koji će tijesto učiniti sočnijima oput jaja i smeđeg šećera.
Što se tiče borovnica s obzirom na to da u ovom periodu nema svježih slobodno možete koristiti zamrznute borovnice, bez prethodnog odmrzavanja. Ono što je još idealno kod ove torte borovnice ne tonu na dno kolača, zato što je tijesto gusto. A borovnice prije nego ih stavite u smjesu možete malo i pobrašniti.
Sastojci koji će vam biti potrebni za tijesto:
230 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi 250 g šećera 100 g smeđeg šećera 4 velika jaja 1 kašika ekstrakta vanilije 345 g prosijanog višenamjenskog brašna
1 kašičica praška za pecivo 1/2 čajne kašičice soli 240 ml mlaćenice sok od 3 srednja limuna 500 g borovnice
Sastojci za fil:
230 g punomasnog kremastog sira 115 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi 420 g šećera
15-30 ml slatkog vrhnja 1 čajna kašičica ekstrakta vanilije prstohvat soli
Način pripreme:
Prethodno zagrijati pećnicu na 180° C. Pomastiti pleh i lagano pobrašniti. Staviti sa strane. Napravite kore: Maslac miksajte oko minutu dok ne bude pjenast. Dodajte šećere i mutite dvije do tri minute. Dodajte jaja i vaniliju. Miksajte dok se sve ne sjedini.
U velikoj zdjeli stavite brašno, prašak za pecivo i sol. Polako dodajte suhe sastojke vlažnim sastojcima. Miksajte najmanjom brzinom 5 sekundi, zatim dodajte mlijeko, limunovu koricu i limunov sok. Sve promiješajte kašikom. Stavite borovnice i promiješajte.
Tijesto ravnomjerno rasporedite u tri kore. Pecite oko 25 minuta, kada ispečete ostavite da se potpuno ohladi prije filovanja.
Napravite fil: Mikserom promiješajte krem sir i maslac zajedno dok ne dobijete pjenastu smjesu. Potom dodajte šećer, slatko vrhnje, ekstrakt vanilije i so. Miksajte. Na kore nanesite fil. Ukrasite s borovnicama i limunom. Tortu stavite u frižider na najmanje 45 minuta prije rezanja, inače se kolač može raspadati tokom rezanja.