Svečana večera
589

Ruska salata je nezaobilazno jelo na svim novogodišnjim trpezama

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ruska salata zove se još i Olivierova salata. Priprema se s majonezom, krompirom, mrkvom, šunkom, kuhanima jajima i kiselim krastavicama.

Rusku salatu je prvi pripremio ruski kuhar Lucien Olivier. Ono što je zanimljivo jeste da se ova salata u mnogim zemljama zove ruska salata, dok se u Rusiji i još nekim zemljama zove Olivierova salata.

Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu:

2 krompira 2 mrkve 3 kuhana jaja 300 gr graška 7 kiselih krastavčića 300 gr šunke so, biber 200 gr majoneze

200 gr pavalake

Način pripreme:

Povrće isjeckajte na kockice i skuhajte ga u slanoj vodi. Skuhanom povrću dodajte isjeckana kuhana jaja, šunku i krastavčiće.

U smjesu dodajte majonezu i pavlaku koju ste prethodno sjedinili. Sve izmiješajte i ostavite u frižider da se hladi. Kada se salata ohladi, poslužite je.