Postupak pravljenja sladoleda je izuzetno lagan, a potrebno je da krem ostane u zamrzivaču barem šest sati.
Potrebni sastojci:
-
200 ml slatkog vrhnja,
-
jedna šolja mlijeka,
-
jedna kesica vanilin šećera,
-
prstohvat soli,
-
četiri kašike šećera,
-
100 grama čokolade
Način pripreme:
Prvo zagrite mlijeko, dodajte mu dvije kašičice šećera i prstohvat soli i dodajte čokoladu u vrelo mlijeko. Lagano miješajte dok se čokolada ne istopi.
Potom dobro umutite slatko vrhnje i dodajte pola kesice vanilin šećera.
Zatim čokoladu, prethodno rastopljenu u mlijeku, dodajte u smjesu i nastavite da mutite mikserom još nekoliko minuta kako biste dobili čvrstu, gustu smjesu. Kada krem postane čvrst, sipajte ga u posudu. Sačekajte da se sasvim ohladi, stavite sladoled u zamrzivač i ostavite ga da se stegne, bar šest sati.