Evo neobičnih recepata iz jedne čuvene londonske pekare, koje je za Guardian pripremila Rebecca Oliver, suosnivačica "The Dusty Knuckle Bakery".
Sendvič s prokulicama Priprema traje 25 minuta. Sastojci:
- 1 velika šaka oraha
- 1 žlica maslaca ili maslinovog ulja
- Sol i crni papar
- 1 žlica meda
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 5-10 glavica isjeckanih prokulica
Na srednje jakoj vatri zagrijte ekstradjevičansko maslinovo ulje, dodajte povrće i začinite, pa pržite oko dvije minute. Sklonite s vatre, dodajte sir, prelijte sokom od limuna i pospite ribanim parmezanom.
Stavite pripremljeno povrće između dvije kriške hljeba, dodajte orahe i poslužite.
Puretina (ili neko drugo meso) s umakom od dunja
Priprema traje 20 minuta. Sastojci:
- 1 kašika putera ili maslinovog ulja
- Sol i papar
- Tanko narezana puretina (ili drugo meso koje vam je ostalo)
- Dvije kriške kvalitetnog hljeba
- Malo potočarke, oprane i osušene
Za umak od dunja (aïoli)
- 2 kašike džema ili želea od dunja
- 1 glavica bijelog luka, oguljena i zgnječena
- prstohvat soli
- Sok od ½ limuna
- 100 ml maslinovog ulja
- 2 kašike bijelog vinskog octa
- 5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
U tavi na srednjoj vatri propržite isjeckano i začinjeno meso, dok ne porumeni. Izvadite meso, a zatim u preostaloj masnoći pržite hljeb oko 30 sekundi sa svake strane.
Operite potočarku, procijedite i ostavite da se suši na krpi. Napravite preljev: snažno izmućkajte sirće i ekstra djevičansko maslinovo ulje, a zatim dodajte šećer po želji, ako je potrebno. Začinite potočarku po želji.
Da biste napravili sendvič, stavite meso na krišku hljeba, prelijte ga aïoli umakom i završite sa salatom od potočarke. Dodajte i komadiće hrskave kožice mesa, oko kojih ste se otimali tijekom božićne večere.
Ako imate kestenje, skuhajte ih, ogulite i nasjeckajte na krupnije komade, a zatim pržite na malo maslaca dok ne postanu hrskavi. Oni dodaju ljupku notu ovom sendviču.
Povrće s roštilja, lješnjak i umak od ljutih paprika
Za ovaj recept možete koristiti originalni harissa umak, koji se proizvodi u zemljama Magreba, a prodaje i kod nas. Možete upotrijebiti i bilo koji drugi kupovni umak od ljutih paprika, a možete ga napraviti i sami.
Priprema traje 25 minuta. Sastojci:
- 1 kašika meda (ili smeđeg šećera)
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 kašika smrvljenih sjemenki komorača
- 5 mrkvi, kuhanih ili sirovih, prepolovljenih po dužini
- 5 glavica cvekle, kuhanih ili sirovih, isječenih na četvrtine
- Sol i papar
- 1 šaka oljuštenih i smrvljenih lješnjaka
- 1 prstohvat čilija
- 3 prstohvata vanilin šećera
- 2 kriške kvalitetnog hljeba
- 3 prstohvata sjemena kumina
- 3 prstohvata kima
- 10 crvenih čili papričica
- 1 pečena paprika, može i iz staklenke
- 1 glavica bijelog luka, oguljena i zgnječena
- 1 prstohvat slatke paprike
- 1 žlica vinskog octa
U posebnoj posudi pomiješajte lješnjake sa kašičicom ulja, čilijem i vanilin šećerom i začinite solju. Poredajte ih u pekač u jednom sloju i pecite 10 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Ostavite da se ohladi.
Da biste napravili umak, stavite kim i kumin u tavu i grijte tri minute, dok sjemenke ne puknu i ne poprime zlatnu boju. Izvadite iz tave i zdrobite, koristeći nož ili mlin za začine. Stavite čili, crvenu papriku, bijeli luk, papriku i mljevene začine u mikser i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte ocat i žličicu maslinovog ulja.
Izvadite povrće iz pećnice i kad se dovoljno ohladi, pomiješajte ga s malo umaka i lješnjacima, i ubacite između dvije kriške hljeba. Ako želite, možete dodati malo začinjene potočarke ili neke druge zelene salate.
Kobasica i povrće
Priprema traje 30 minuta. Sastojci:- 4 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 100 g kuhane kobasice preostale od večere ili sirove kobasice, isječene na krupne komade
- 6 sjemenki komorača, smrvljenih
- 1 čaša bijelog vina
- sok od 1 limuna
- 1 žlica krem sira ili plavog sira
- Sol i papar
- 1 glavica bijelog luka, sitno isjeckana
- ¼ crvene čili paprike, posoljene i sitno isjeckane, ili prstohvat čilija
- malo isjeckanog povrća preostalog od večere (na primjer, blitve, kupusa, prokulica, brokule)
- 1 šaka ribanog parmezana (nije obavezno)
- 2 kriške kvalitetnog hljeba
Na tostiranu strana hljeba stavite kobasice, a nakon toga usitnjeno povrće. Poklopite drugom kriškom hljeba.