"Pistacije su izvor proteina sa svih devet esencijalnih aminokiselina. Sadrže zdrave mononezasićene i polinezasićene masti, pune su vlakana i antioksidansa", navela je dijetetičarka Taylor Berggren, prenosi Eating Well.
One, između ostalog, imaju kalcij i magnezij koji će vam pomoći u održavanju normalne razine krvnog pritiska. Također su prirodni izvor kalija, minerala koji pomaže u suzbijanju učinaka natrija u tijelu. Uz spomenute minerale, pistacije sadrže fitosterole i antioksidanse, koji pružaju dodatne pozitivne učinke na kardiovaskularni sistem.
Zahvaljujući kartenoidima luteinu i zeaksantinu ćete poboljšati zdravlje očiju. Lutein i zeaksantin nalaze se u mrežnici i pomažu filtrirati potencijalno štetnu svjetlost, smanjujući rizik od očnih bolesti koje dovode do gubitka vida, kao što su makularna degeneracija i katarakta.
Neki ljudi još uvijek misle da će jedenje orašastih plodova rezultirati debljanjem. Međutim, podaci pokazuju da konzumacija pistacija nije povezana s debljanjem niti povećanim rizikom od pretilosti. Istraživanja su, između ostalog, pokazala da je jedenje pistacija kao međuobroka povezana sa smanjenjem opsega struka kod mladih žena u odnosu na jedenje grickalica s visokim udjelom ugljikohidrata.
Jedenje pistacija također pomaže u kontrolisanju šećera u krvi, što ih čini izvrsnim izborom ako imate dijabetes. Dobre su i za zdravlje crijeva.