Šareni rolat s pistacijama i malinama je savršen za ljeto: Isprobajte recept bh. food blogerice
Rolat s pistacijama i malinama Belma opisuje kao "pravi ljetni hit", a ovo je savršen recept za vruće ljetne dane.
Sastojci:
-
6 bjelanaca
-
200 gr šećera
-
pola kašičice sirćeta
-
listići badema
-
400 ml slatkog vrhnja
-
20 gr mliječnog namaza
-
3,4 kašike namaza od pistacija
-
šaka malina
- maline, pistacije, borovnice i menta za dekoraciju
Priprema:
Za koru: Umutiti 6 bjelanaca u snijeg, pa dodavati malo po malo šećer. Dodati ukupno 200 grama šećera. Mutiti konstantno mikserom dok se sav šećer ne otopi. Nekad zna potrajati i 20 minuta. Dodati i pola male kašike sirćeta.
Jako je bitno da dobro umutite šećer i bjelanca, da se šećer ne osjeti pod prstima, kako vam se šećer ne bi topio prilikom pečenja što bi pokvarilo koru. Također, bitno je da vam jaja budu sobne temperature i da vam slučajno ne zaluta poneka kap žumanceta.
Premazati umućenu smjesu preko listića badema koje ste rasporediti po papiru za pečenje (u plehu), izravnati i peći u zagrijanoj rerni na 200°C, koju odmah, čim ubacimo koru smanjimo na 150°C i ostavimo da se peče 1 sat. Smanjiti na 120° i sušiti koru još minimalno pola sata. Ne otvarati rernu dok je kora unutra. Izvaditi i ohladiti.
Za fil: Umutiti 250 ml slatkog vrhnja pa dodati 200 grama mliječnog namaza i par kašika namaza od pistacija. Sve dobro umutiti pa premazati hladnu koru. (Ne mazati skroz do kraja, da fil ne bi iscurio, dakle pola ili 2/3 kore). Poredati maline ili drugo voće po želji pa umotati kao rolat.
Za dekoraciju: Umutiti 150 ml slatkog vrhnja i dodati šaku malina. Sve sjediniti pa premazati preko rolata i po želji dekorisati malinama, borovnicama, pistacijama i mentom.