Zanimljive kombinacije
20

Šta se jede na festivalskom trgu? Neočekivana iznenađenja u svakom zalogaju

Klix.ba
Doručak iznenađenja na Sarajevo Film  Festivalu
Doručak iznenađenja na Sarajevo Film Festivalu
August u Sarajevu. Grad diše u ritmu Sarajevo Film Festivala, a svaki kutak priča svoju festivalsku priču. Ovaj svjetski događaj donosi ne samo projekcije, već i priliku za susrete i druženja. Veliki dio zauzima i hrana, a upravo u tom segmentu oduševio nas je doručak priređen u ambijentu festivalskog trga.

Već je poznato da filmski festival u Sarajevu transformiše glavni grad BiH u njegovo najbolje izdanje. Tokom ovih osam dana, ulice su šarenije nego ikada, a gotovo da nema kutka koji ne vrvi od sadržaja i dobre energije.

Najzanimljivija dešavanja su ispred Narodnog pozorišta, gdje se svakodnevno održava niz aktivnosti, a ovog jutra jedna od njih zadovoljila je i naš apetit i napunila nam baterije za predstojeći dan.

Doručak iznenađenja na Sarajevo Film Festivalu
Doručak iznenađenja na Sarajevo Film Festivalu

U ambijentu festivalskog trga organizovan je doručak za brojne goste i partnere festivala, među kojima smo mogli zateći i neke poznate glumce bh. scene. A, zar od doručka postoji važniji obrok u danu?

Ono što nas je ovoga puta oduševilo je odabir jela koja smo imali priliku degustirati. Neke od najučestalijih proizvoda sa polica trgovina, probali smo u sasvim drugačijim spojevima okusa i jela. Pa tako, kroz kombinacije svježih salata, tortilja, hrskavog hljeba i voća, imali smo dojam fine dininga, a ne brizinske zakuske.

Za recepture se pobrinuo kuhar Miran Karić, koji je kombinovao pileće i pureće meso u različitim oblicima i pokazao nam da se od ovih namirnica mogu napraviti brzi, ali i itekako zdravi obroci. Jedan od njih bili su naresci od pilećeg i purećeg mesa Slim & Fit, koji se sada proizvode i lokalno.

Doručak iznenađenja na Sarajevo Film Festivalu
Doručak iznenađenja na Sarajevo Film Festivalu

Vidno raspoložen, Miran nam objašnjava da su proizvodi od piletine za njega veliki izvor inspiracije jer, u zavisnosti od namirnica s kojima se pripremaju, jelo svaki put može imati drugačiji okus.

Pokazao je to i na djelu te su među jelima koja smo degustirali bili terina s piletinom, tortilje uz dodatak graha i curry dresinga, remake poznatog Monte Cristo sendviča, dok se kao poseban hit pokazao rižot od tikve i piletine, kojeg se na kraju tražila porcija više.

Doručak iznenađenja na Sarajevo Film Festivalu
Doručak iznenađenja na Sarajevo Film Festivalu

Tortilja je, naprimjer, idealna opcija za one koji izbjegavaju hljeb. Ne sadrži puno ugljikohidrata ni škroba, a u nju stane puno više fila i konkretnih sastojaka. Također, različitim začinima i dresinzima, sami možete pronaći okus koji vam savršeno odgovara. Neka od tih jela pripremiti ćete za manje od 10 minuta, a voljeti će ih i veliki i mali.

"Piletina je jako pristupačna i jako se brzo i jednostavno pravi. Također tu su i benefiti o kojima bi se tek dalo razgovarati, ali najbitniji su da je ona puna proteina i lako probavljiva. Uz ove proizvode, s niskim udjelom masti i bogate dijetalnim vlaknima, možete dobiti idealan obrok", kaže Karić.

Miran Karić pokazao nam je neke sjajne zdrave obroke
Miran Karić pokazao nam je neke sjajne zdrave obroke

Poznate namirnice, koje smo rado jeli u djetinjstvu, nekad i kao užinu, jako lijepo su se ukopile u priču o zdravom načinu ishrane. Iako je poznato da vrući ljetni dani kod nekih proizvode manjak apetita, to ovoga puta nikako nije bio slučaj.

Sarajevo Film Festival uvijek donosi nešto novo, a ovaj doručak stigao je kao podsjetnik na to koliko je lijepo započeti dan u dobrom društvu i još boljim okusima. Na kraju, a što nas je i Miran podsjetio - hrana je poput dobrog parfema, a dobar okus, kao i miris, je nešto što uvijek ostaje u sjećanjima ljudi.