Šta se jede na festivalskom trgu? Neočekivana iznenađenja u svakom zalogaju
Već je poznato da filmski festival u Sarajevu transformiše glavni grad BiH u njegovo najbolje izdanje. Tokom ovih osam dana, ulice su šarenije nego ikada, a gotovo da nema kutka koji ne vrvi od sadržaja i dobre energije.
Najzanimljivija dešavanja su ispred Narodnog pozorišta, gdje se svakodnevno održava niz aktivnosti, a ovog jutra jedna od njih zadovoljila je i naš apetit i napunila nam baterije za predstojeći dan.
U ambijentu festivalskog trga organizovan je doručak za brojne goste i partnere festivala, među kojima smo mogli zateći i neke poznate glumce bh. scene. A, zar od doručka postoji važniji obrok u danu?
Ono što nas je ovoga puta oduševilo je odabir jela koja smo imali priliku degustirati. Neke od najučestalijih proizvoda sa polica trgovina, probali smo u sasvim drugačijim spojevima okusa i jela. Pa tako, kroz kombinacije svježih salata, tortilja, hrskavog hljeba i voća, imali smo dojam fine dininga, a ne brizinske zakuske.
Za recepture se pobrinuo kuhar Miran Karić, koji je kombinovao pileće i pureće meso u različitim oblicima i pokazao nam da se od ovih namirnica mogu napraviti brzi, ali i itekako zdravi obroci. Jedan od njih bili su naresci od pilećeg i purećeg mesa Slim & Fit, koji se sada proizvode i lokalno.
Vidno raspoložen, Miran nam objašnjava da su proizvodi od piletine za njega veliki izvor inspiracije jer, u zavisnosti od namirnica s kojima se pripremaju, jelo svaki put može imati drugačiji okus.
Pokazao je to i na djelu te su među jelima koja smo degustirali bili terina s piletinom, tortilje uz dodatak graha i curry dresinga, remake poznatog Monte Cristo sendviča, dok se kao poseban hit pokazao rižot od tikve i piletine, kojeg se na kraju tražila porcija više.
Tortilja je, naprimjer, idealna opcija za one koji izbjegavaju hljeb. Ne sadrži puno ugljikohidrata ni škroba, a u nju stane puno više fila i konkretnih sastojaka. Također, različitim začinima i dresinzima, sami možete pronaći okus koji vam savršeno odgovara. Neka od tih jela pripremiti ćete za manje od 10 minuta, a voljeti će ih i veliki i mali.
"Piletina je jako pristupačna i jako se brzo i jednostavno pravi. Također tu su i benefiti o kojima bi se tek dalo razgovarati, ali najbitniji su da je ona puna proteina i lako probavljiva. Uz ove proizvode, s niskim udjelom masti i bogate dijetalnim vlaknima, možete dobiti idealan obrok", kaže Karić.
Poznate namirnice, koje smo rado jeli u djetinjstvu, nekad i kao užinu, jako lijepo su se ukopile u priču o zdravom načinu ishrane. Iako je poznato da vrući ljetni dani kod nekih proizvode manjak apetita, to ovoga puta nikako nije bio slučaj.
Sarajevo Film Festival uvijek donosi nešto novo, a ovaj doručak stigao je kao podsjetnik na to koliko je lijepo započeti dan u dobrom društvu i još boljim okusima. Na kraju, a što nas je i Miran podsjetio - hrana je poput dobrog parfema, a dobar okus, kao i miris, je nešto što uvijek ostaje u sjećanjima ljudi.