Kulinarski savjeti
8

Šta znači izraz "sobna temperatura" i zašto je toliko važna prilikom kuhanja

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Oni koji češće kuhaju, vjerovatno su u receptima pročitali da su im potrebni jaja ili maslac sobne temperature. No, kako ćemo znati koja je idealna temperatura i zašto je ona uopće važna da bi nam neko jelo bilo takoreći uspješno?
Prema knjizi Cook's Illustrated The Science of Good Cooking, sobna temperatura koja se podrazumijeva za namirnice iznosi 21 stepen Celzijusa.

Korištenje sastojaka na sobnoj temperaturi može imati jasne prednosti, posebno u receptima za pečenje. Poduzimanjem dodatnog koraka da se sastojci dovedu do temperature potrebne u receptu može vam pomoći da dobijete željene rezultate.

Jaja i maslac lakše je dodati u tijesta kada ih ne vadite direktno iz frižidera. S druge strane, hladno mlijeko ili voda mogu usporiti kvasac u tijestu.

No, nećete uvijek imati vremena čekati da se ohlađeni sastojci ugriju na sobnu temperaturu. Ipak postoji nekoliko metoda koje vam mogu pomoći da sastojci budu idealne, sobne temperature.

Jaja

Da biste hladna jaja zagrijali na sobnu temperaturu, stavite ih u zdjelu i prelijte toplom vodom iz slavine. Učinite to čim uđete u kuhinju i jaja će biti na savršenoj temperaturi do trenutka kada pripremite ostale sastojke za recept.

Maslac

Postoji mnogo različitih metoda za postizanje sobne temperature maslaca, ali ako ste u žurbi, ulijte malo kipuće vode u čašu koja je otporna na toplinu, izlijte vodu, a potom okrenite čašu na maslac i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Mlijeko, vrhnje ili mlaćenica

Brzi odlazak do mikrovalne pećnice na niskoj postavci jednostavan je način za zagrijavanje mlijeka i drugih mliječnih proizvoda. Ako vaša mikrovalna pećnica nema kontrolu temperature, zagrijavajte je u kratkim intervalima od 15 do 30 sekundi i pazite. Mlijeko možete i brzo zagrijati u loncu na laganoj vatri, samo pazite da ne zagori.

Krem sir

Ovaj se sastojak može brzo omekšati u mikrovalnoj pećnici na niskoj temperaturi, ali riskirate da se potpuno otopi, stoga zagrijavajte u kratkim intervalima i također pazite. Ako imate malo više vremena, krem ​​sir možete narezati na komadiće i raširite na tanjir ili dasku za rezanje, tako će brže omekšati nego kada je u velikom bloku.