Snimili način pripreme
259

Svjetski gastro magazin pisao o sarajevskim ćevapima: Ukusne mesne rolice

D. J.
Poznata stranica TasteAtlas, "enciklopedija ukusa" i turistički vodič kroz svjetske tradicionalne specijalitete objavili su na svom službenom Facebook profilu video u kojem se pripremaju sarajevski ćevapi.

"Ova jedinstvena sorta ćevapa potiče iz grada Sarajeva, pa otuda i naziv sarajevski ćevapi. Postoje različita mišljenja o korištenju mesa za ove ukusne mesne rolnice – čistunci ih rade isključivo s mljevenom junetinom, soli i paprom, dok drugi koriste kombinaciju mljevene junetine i ovčetine", napisali su uz video.

Sarajevski ćevapi📍 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina 🇧🇦⭐ 4.4Discover Sarajevo: https://www.tasteatlas.com/sarajevoThis unique variety of ćevapi hails from the city of Sarajevo, hence the name sarajevski ćevapi. There are variable accounts regarding the usage of meat for these tasty meat rolls – purists make them exclusively with ground beef, salt, and pepper, while others use a combination of ground beef and mutton.Ćevapi are traditionally barbecued over charcoal. One portion of the dish consists of ten pieces of ćevapi tucked in a soft, moist, slightly grilled flatbread called lepinja or somun.Video: @cevabdzinica_zmaj

Posted by TasteAtlas on Friday, February 17, 2023

"Ćevapi se tradicionalno peku na roštilju na drvenom ugljenu. Jedan dio jela sastoji se od deset komada ćevapa uguranih u mekani, vlažni, malo zapečenu somun ili lepinu", dodali su iz Taste Atlasa.

Inače, ovaj gastronomski magazin nedavno je objavio listu najboljih jela od mljevenog mesa, a na visokom 5. mjestu našla se Bosna i Hercegovina i naši ćevapi.

Popis je napravljen prema ocjenama publike, a ćevapi su zauzeli sjajnu poziciju naspram 50 drugih tradicionalnih jela od mljevenog mesa, kao i država odakle potiču.