Nova studija objavljena na BMJ Open-u otkriva da ljudi koji jedu sporo imaju tendenciju da imaju manju težinu. I činilo se da im je usporavanje brzine jedenja tokom godina pomoglo da smršave.
Jedete li brzo, ne samo da otežavate probavu već i gomilate kilograme. Istraživanje je pokazalo da se ljudi koji pohlepno gutaju svoju hranu češće prejedaju od onih koji jedu sporije.
Naučnici smatraju da brzo jedenje zaustavlja otpuštanje hormona koji govore mozgu kad je želudac pun. To saznanje potkrepljuje već dobro poznate savjete kako bismo trebali najmanje 20 puta prožvakati svaki zalogaj prije nego ga progutamo.
Istraživači su pregledali podatke od 60.000 ljudi sa dijabetesom u periodu od šest godina. Na pregledima tokom godina, pitali su ih o njihovim životnim navikama, poput toga koliko brzo jedu, upotrebe alkohola i načina spavanja. Takođe su upitani da li imaju tendenciju da večeraju u roku od dva sata od odlaska na spavanje uveče, užinu posle večere i doručkuju.
Šanse da budete gojazni bile su povezane sa svim ponašanjima vezanim za hranu. Brzina kojom je neko jeo imala je prilično značajan efekat. Ljudi koji su jeli normalnom brzinom imali su 29 posto manje šanse da budu gojazni od ljudi koji su jeli brzo, ljudi koji su jeli polako imali su 42 posto manje šanse da budu gojazni. I zanimljivo, ljudi koji su usporili ishranu tokom perioda istraživanja imali su tendenciju da gube na težini tokom vremena, mjereno BMI i obimom struka.
Profesor Stephen Bloom s Imperial Collegea iz Londona koji je vodio ovo istraživanje istaknuo je da epidemiji debljine svakako pridonosi to što danas ljudi najčešće jedu brzo i za radnim stolom.
"Brzo jedenje, jedenje na radnom mjestu, sve to doprinosi povećanju rizika od debljanja. Nema sumnje da ako jedemo sporije, što možemo savršeno dobro kontrolirati, imamo veće šanse da ostanemo vitki", tvrdi on.