Dok alergije na hranu izazivaju reakciju vašeg imunološkog sistema, netolerancije potiču iz vašeg probavnog sistema.
Ako ste netolerantni na određenu hranu, to u osnovi znači da imate poteškoća s varenjem iste ili određenih sastojaka u njima, zbog čega se osjećate loše.
Simptomi će često stupiti na snagu nekoliko sati nakon što ste pojeli sve što vam se ne slaže, navodi se u smjernicama NHS-a.
Možda ćete osjetiti neke probavne probleme, kao što su prdenje, nadimanje, bol u trbuhu, mučnina, dijareja i zatvor. Međutim, drugi mogući znakovi uključuju glavobolju, osjećaj umora ili mučnine, bol u zglobovima ili osip.
Prema personaliziranoj platformi za ishranu ZOE, tri su glavna krivca...
1. Mliječni proizvodi
Pozivajući se na nedavnu studiju, registrovana dijetetičarka Natalie Rizzo rekla je da je ogromnih 65 posto ljudi netolerantno na laktozu, šećer koji se nalazi u životinjskom mlijeku.
Kako starimo, mnogi od nas će prestati proizvoditi dovoljno hormona koji nam omogućava da varimo mliječne proizvode. Znat ćete da imate intoleranciju na laktozu ako dobijete plinove, nadimanje ili dijareju nakon mlijeka ili uživanja u jogurtu, siru ili sladoledu.
Nivoi tolerancije variraju od osobe do osobe, rekla je Natalie, tako da, na primjer, možete jesti jogurt bez osjećaja nelagode.
2. Namirnice sa visokim sadržajem FODMAP-a
FODMAP je poznat akronim svima koji pati od sindroma iritabilnog crijeva (IBS). Označava fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole - hranu koja sadrži ono što je poznato kao ugljikohidrati kratkog lanca, koje neki ljudi teško svare.
Oni sa IBS-om ili prekomjernim rastom bakterija u tankom crijevu (SIBO) se u osnovi mogu osjećati naduto i neugodno kada jedu ove vrste ugljikohidrata.
ZOE je pružio analizu nekih namirnica s visokim sadržajem FODMAP-a:
-
Žitarice: hljeb na bazi pšenice, raži i ječma, žitarice za doručak, keksi
-
Povrće: luk, bijeli luk, artičoke, šparoge, karfiol, zeleni grašak, gljive i grašak
-
Voće: lubenica, breskve, nektarine, jabuke, kruške, mango, trešnje i sušeno voće
-
Većina mahunarki: ovo uključuje grah, grašak i leća
-
Mliječni proizvodi: kravlje mlijeko, jogurt, sladoled, evaporisano mlijeko, kondenzovano mlijeko i sojino mlijeko
-
Šećeri i zaslađivači: med, kukuruzni sirup i poslastice bez šećera
-
Orašasti plodovi i sjemenke: indijski oraščići i pistacije
Natalie je rekla da bi neki ljudi mogli zamijeniti problem s FODMAP-om s netolerancijom na gluten. Obratite pažnju da li imate problema s varenjem samo ako jedete pšenicu, ali je dobro ako jedete raž i ječam.
Opet, nivoi tolerancije će varirati i možda ćete biti sasvim u redu da jedete neku od ovih namirnica.
3. Hrana bogata histaminom
Histamin je uključen u mnoge naše tjelesne funkcije, ali neki možda nemaju dovoljno enzima zvanog diamin oksidaza da ga metaboliziraju u crijevima, rekla je Natalie.
Mikrobi u vašem crijevu proizvode histamin nakon razgradnje hrane koja sadrži histamin.
Primjeri uključuju:
-
ribe i školjke
-
fermentisana hrana, uključujući alkohol i sirće
-
patlidžani
-
paradajz
-
avokado
Ako imate intoleranciju na histamin, možda ćete osjetiti iste probavne nuspojave spomenute ranije. Također, možete dobiti simptome slične alergijama na hranu, kao što su curenje iz nosa, koprivnjaču ili ubrzan rad srca nakon jela.
Kako mogu prepoznati intoleranciju na hranu?
Najbolji način da provjerite jeste li netolerantni na određene namirnice je da pratite kako vaše tijelo reagira na njih – uz pomoć dnevnika hrane i simptoma.
Ako primijetite da vam ste pospani ili vam čak curi nos, pažljivo pratite svoju reakciju ako ponovo jedete hranu.
Prema Natalie, ne postoji jednostavan test koji može precizno utvrditi intoleranciju, ali možete isprobati eliminirajuću dijetu.
To uključuje privremeno odustajanje od hrane ili namirnica koje bi mogle uzrokovati probleme i provjeravanje da li će vaši simptomi nestati. Međutim, savjetovala je da to radite uz pomoć ljekara opće prakse ili dijetetičara, a ne sami.
Ako sumnjate da vaše dijete ima intoleranciju na hranu, važno je da ne isključite hranu iz svoje prehrane bez razgovora s liječnikom opće prakse ili nutricionistom.
To je zato što bi vi ili vaše dijete mogli propustiti određene vitamine i minerale koji su vitalni za njihov rast i razvoj, navodi NHS smjernice.